LGIM: De recessie is uitgesteld, maar niet afgewend

LGIM: De recessie is uitgesteld, maar niet afgewend

Macroeconomics
Algemeen - richting - pijl omhoog - mensen

In 2023 stagneerden de eurozone en het VK, en stelde de Chinese groei teleur. Opvallend genoeg bleef de Amerikaanse economie overeind, ondanks de sterke rentestijging.

“De veerkrachtige economische groei in de VS is te danken aan het budgettaire beleid, dat meer steun bood dan verwacht. Van haar kant voorkwam de Fed een regionale bankencrisis door noodkredieten te faciliteren. Ook keerde de productie van halfgeleiders terug naar Amerikaanse bodem waardoor de maakindustrie een boost kreeg. Ten slotte bleef de consumptie hoog door het opgebouwde spaargeld tijdens de pandemie”, aldus Drayson.

Dankzij deze rugwind is de enorme stijging van de obligatierente nauwelijks opgevallen. Nochtans heeft die geleid tot strengere kredietvoorwaarden en een sterke vertraging van de algehele kredietgroei. Het is ook mogelijk dat het effect van het monetaire beleid langer op zich laat wachten, omdat de gezinnen en de bedrijven tijdens de pandemie vasthielden aan lage rentes, terwijl de rente-inkomsten op verhoogde liquide middelen directer stegen.

Volgens Drayson is er ook op budgettair vlak tegenwind op komst. “In het aankomende Amerikaanse verkiezingsjaar zullen de Democraten graag blijven investeren, terwijl de Republikeinen in het Huis juist zullen willen bezuinigen. Als compromis zullen uitgaven waarschijnlijk bevriezen. De Amerikaanse consument lijkt zijn vertrouwen te verliezen, ook al zijn de uitgaven voorlopig slechts geleidelijk afgenomen.”

De verbeterde toelevering heeft de prijsstijgingen van goederen flink verlaagd, maar de komende maanden kan de diensteninflatie haar hoge niveau behouden, wat de algemene inflatiedoelstelling in de weg zit. “Voor de eerste helft van 2024 verwachten we een recessie in Amerika. Daardoor zou de werkloosheid moeten toenemen en zo de inflatiedruk van de lonen en de dienstensector verminderen. Uiteindelijk zou dit de Fed in staat moeten stellen om de rente nog verder te verlagen dan de markten verwachten”, meent Drayson.

‘Als Amerika niest, wordt de rest van de wereld verkouden’, stelt LGIM. Europa staat nu al aan de rand van een recessie. Een vertragende groei in de VS, naast krappe kredietvoorwaarden, zou Europa over deze rand kunnen duwen. De ruimte in de begroting is beperkt. Met een kerninflatie die nog steeds ruim boven het streefniveau ligt, zijn ook de mogelijkheden voor monetaire steun beperkt. Maar naarmate de recessie volgend jaar dieper snijdt, wordt de kans op renteverlagingen groter.

De Chinese economie kampt op haar beurt met structurele problemen op de huizenmarkt en met een terughoudendheid van het monetaire beleid om te versoepelen door de mogelijke druk op de wisselkoers. Daarnaast is er een verlies aan vertrouwen door het vijandige internationale klimaat, met weinig directe buitenlandse investeringen tot gevolg.

Van de grotere economieën verwacht LGIM dat alleen India en Japan de wereldwijde groei in 2024 kunnen voortstuwen.