LGIM: Recessie in 2024

LGIM: Recessie in 2024

Outlook
Outlook vooruitzicht (21) recessie crisis

Druk op kredietmaatstaven zal sub-investment grade-uiteinde van ratingschaal door elkaar schudden. Kansen voor langetermijnbeleggers.

In de eerste helft van 2024 verwacht LGIM een recessie in de VS en Europa, zo meldt het vandaag. ‘Een zwakkere bbp-groei zal leiden tot een verminderde vraag naar cyclische bedrijven en economische gevoelige sectoren, zoals vastgoed (kantoren) en infrastructuur (transport). Woningen, nutsvoorzieningen en sociale infrastructuur zijn daarentegen minder gecorreleerd aan de economische cyclus. De keerzijde van hogere rentes is een aantrekkelijk schuldrendement. De rentes zijn nu het hoogst in ruim tien jaar tijd. De handel in beursgenoteerde obligatierentes bevindt zich momenteel rond het 80-90e percentiel ten opzichte van haar 20-jarige geschiedenis. We zien een vergelijkbaar patroon in de private markten.

Het segment van de private kredietmarkt met een lagere rating (een B-rating of lager) komt steeds meer onder druk te staan. Recent onderzoek van Moody's toonde aan dat, uitgaande van een rentevoet van 5,25%-5,50%, het aandeel van Noord-Amerikaanse emittenten met een B3-rating waar de EBITDA de rentekosten niet langer dekt, zou stijgen van 29% eind 2022 tot 62% eind 2023.

De dekkingsgraden zullen verder dalen als er nog een jaar met zwakke winstgroei en blijvende hoge financieringskosten volgt. De druk op de kredietmaatstaven zal waarschijnlijk het sub-investment grade-uiteinde van de ratingschaal door elkaar schudden.’

Obligatiekansen

‘Er blijven kansen liggen bij investment grade en BB-obligaties, waar rendementen in grotere mate worden bepaald door de rentetarieven dan door de compensatie voor het kredietrisico.  Kapitaalstructuren die in een heel ander renteklimaat werden gecreëerd, kunnen op de proef worden gesteld door herfinancieringsschema's. Dit is met name het geval in commercieel vastgoed, waar de leningen doorgaans een kortere looptijd hebben dan de meeste bedrijfs- of infrastructuurleningen. 

Naar schatting wordt de komende twee jaar voor $ 1400 miljard aan commerciële hypotheken in de VS afgelost. Zelfs voor beleggingen waarvan de kasstromen stabiel bleven of zijn gegroeid, betekent de aanzienlijke stijging van de rente sinds het verstrekken van de meeste leningen, dat veel leningen niet kunnen worden geherfinancierd zonder nieuw eigen vermogen. 

We verwachten daarom een verkoop van assets door kredietnemers die geen toegang hebben tot extra eigen vermogen, evenals de vraag naar preferente aandelen. Beide wegen kunnen kansen bieden voor langetermijnbeleggers, die kapitaal flexibel in kunnen zetten.’