Saxo Bank: Een mogelijke recessie in 2024 en de opmars van metalen

Saxo Bank: Een mogelijke recessie in 2024 en de opmars van metalen

Outlook
Outlook vooruitzicht (02)

2023 was een interessant jaar op de financiële markten. De langverwachte recessie was nergens te bekennen. Ook bleven de rentetarieven stijgen, nam de AI-hype toe en kwamen goud en olie in beeld. Nu we 2024 bijna ingaan, draait alles om de vraag of we in het nieuwe jaar een recessie zullen zien en welke acties dat van de centrale banken zal vergen.

Voeg daarbij de toenemende macro-politieke onzekerheid door de aanhoudende conflicten in Oekraïne en Gaza en verkiezingen in bijvoorbeeld de VS en het Verenigd Koninkrijk. Zo hebben we een nieuw jaar, waarin het lijkt alsof er van alles kan gebeuren op de financiële markten.

Om het jaar zo goed mogelijk te beginnen, vertellen de experts Peter Garnry en Ole Hansen van Saxo Bank in het kort wat de belangrijkste gebeurtenis in 2023 was en hoe zij 2024 zien wat betreft prestaties, trends en waar beleggers op moeten letten binnen hun beleggingscategorie.

Belangrijkste gebeurtenissen in 2023

Aandelen door Peter Garnry

De hype rond generatieve AI-systemen zoals ChatGPT, die de stand van de S&P 500-index heeft opgedreven tot de hoogste ooit.

Grondstoffen door Ole Hansen

De veerkracht van goud in een periode van sterk stijgende obligatierendementen en de strijd op de oliemarkt tussen speculanten die op zoek zijn naar lagere prijzen.

De verwachtingen voor 2024 in termen van 1) prestaties, 2) trends die de markt zullen sturen en 3) waar beleggers op moeten letten:

Aandelen door Peter Garnry

1) De grote vraag qua performance is of we een recessie krijgen of niet. Dat is volgens mij ongeveer 50/50.

2) Ik verwacht dat AI en groene transformatie belangrijke aandelenthema's zullen zijn in 2024, waarbij de beleidsrentes van de Fed en de Chinese economie belangrijke factoren zullen zijn.

3) Aandelenbeleggers moeten opletten of we wel of geen recessie krijgen, want dat zal een belangrijke indicator zijn voor de richting van de beleggingsklasse.

Grondstoffen door Ole Hansen

1) 2024 zou het jaar van de metalen kunnen worden, niet in de laatste plaats goud, zilver en koper, gedreven door lagere obligatierendementen, renteverlagingen en verstoringen van het aanbod.

2) De economische vooruitzichten voor China en de VS en of de VS een zachte of harde landing zullen meemaken, zijn cruciaal voor grondstoffen zoals energie.

3) Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat grondstoffen met een krap aanbod kunnen stijgen, zelfs als de economische vooruitzichten er minder rooskleurig uitzien.