Optimix: Markten ontvangen rentedaling met open armen

Optimix: Markten ontvangen rentedaling met open armen

Interest Rates
Rente (kalhh, Pixabay)

Afgaande op de beursstemming in de afgelopen maand zijn de feestdagen al begonnen. Op de financiële markten stegen zowel aandelen als obligaties. De belangrijkste oorzaak voor het beursoptimisme was volgens de vermogensbeheerders van Optimix – na de fikse rentestijging in oktober – een rentedaling. 

 

Risico’s nemen af

Hints van centrale bankiers en lager dan verwachte inflatiecijfers duwden beleggers in obligaties. Hierdoor daalde de kapitaalmarktrente en dat was een stimulans voor de aandelenmarkten.

Daarnaast nam het risico op verdere escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten af. Dit tezamen met een recordhoeveelheid opgepompte olie in de Verenigde Staten deed de olieprijs dalen.

Ook kwamen macro-economische indicatoren, zoals de consumentenbestedingen, goed door.

De verwachting dat de Federal Reserve begin volgend jaar de beleidsrente zal verlagen, zette de dollar onder druk ten opzichte van de euro. 

Geen ‘nexit’

De vooruitziende blik van de beurs bespeurt overigens geen ‘nexit’ dreiging na de Tweede Kamer verkiezingen. De nationale verkiezingen hebben geen directe invloed op het beleggingsbeleid van Optimix, dat wereldwijd gericht is.

Wel kunnen de plannen van een nieuwe regering voor fiscale veranderingen zorgen, menen de vermogensbeheerders van Optimix. Ook zal er mogelijk een andere duurzame wind gaan waaien…

Duurzaam beleggen

Dat de weg naar verduurzaming vol hobbels en kuilen zit, zien we ook terug bij beurgenoteerde ondernemingen die zich richten op verduurzaming. Ondanks de feestmaand november, waarin een mandje aandelen dat zich richt op duurzame energie met 7,7% steeg, is dit jaar bepaald geen pretje voor duurzame beleggers.

Hetzelfde mandje staat dit jaar 23% in de min. De hogere kapitaalmarktrente speelt investeringen in verduurzaming parten. Stabilisatie aan het rentefront is dan ook hier zeer welkom. 

Optimix is ervan overtuigd dat verduurzaming nog steeds een lange termijn beleggingsthema is dat een plek in de portefeuilles verdient. Echter, net zoals de verduurzaming voor huishoudens en ondernemingen niet in een rechte lijn gaat, zal ook de beurskoers aan schommelingen onderhevig zijn. Bovendien zal schaarste aan grondstoffen en arbeid voor inflatoire druk zorgen. 

De vermogensbeheerders van Optimix wensen een nieuwe Nederlandse regering veel wijsheid toe bij het nemen van klimaatmaatregelen. De uitdagingen voor een duurzame wereld kunnen niet alleen op de schouders van burgers en bedrijven rusten.