T. Rowe Price: Volop kansen voor obligatiebeleggers

T. Rowe Price: Volop kansen voor obligatiebeleggers

Outlook
Japanse economie.jpg

Obligatiebeleggers hebben ergste jaren achter zich. Aandelen leggen het even af tegen obligaties. Met name high yield biedt veel rendementspotentieel.

‘Met de nog onbekende uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt 2024 weer een jaar van onzekerheid te worden voor beleggers. Maar er zullen volgend jaar volop kansen zijn, vooral in obligaties,’ aldus T. Rowe Price vandaag.

‘Vooruitkijkend naar 2024 hebben wij onze overweging in cash teruggebracht en een neutrale houding aangenomen ten opzichte van de drie grote beleggingscategorieën, vanwege de aanhoudend hoge onzekerheid. De volatiliteit is wel verminderd op de aandelenmarkten, die na de rally van november misschien een iets te optimistisch beeld geven over de toekomst.

Aandelen zullen op de korte termijn te lijden hebben onder de concurrentie van obligaties. Obligaties hebben het ergste achter de rug en een positie in staatsobligaties is nu zeker het overwegen waard. Maar de correlatie tussen aandelen en obligaties is belangrijk vanwege de rol die ze spelen in portefeuilles.

Europa is opnieuw een aantrekkelijk gebied als het gaat om beleggen in obligaties. Wij zijn overwogen in investment grade bedrijfsobligaties in euro’s en richten ons op wereldwijde high yield-obligaties naast staatsobligaties van opkomende markten in zowel harde als lokale valuta. Als we, zoals we verwachten, niet in een diepe recessie terechtkomen, zullen de wanbetalingspercentages naar verwachting niet significant stijgen, dus high yield is een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie die hoge rendementen biedt met een lager risico dan aandelenmarkten.’

Focus op Tokio en VS

‘Meer in het algemeen zou het voor Europese beleggers een vergissing zijn om niet internationaal te beleggen, of het nu in obligaties of aandelen is. Wij zijn onderwogen in de Europese aandelenmarkten om verschillende redenen: aan de ene kant bevindt de economie van de eurozone zich al in een recessie of staat ze op het punt er een in te gaan. De ECB wordt geconfronteerd met het risico van stagflatie, waarbij de gelijktijdige aanwezigheid van zwakkere en sterkere landen het moeilijker maakt om een passend tarief voor iedereen te hebben. Aan de andere kant zijn de waarderingen onaantrekkelijk, waardoor andere markten, zoals bijvoorbeeld de VS en Japan, aantrekkelijker worden.

In Japan verwachten we een verandering in het monetaire beleid: dit zal de yen stimuleren, maar het is onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn een negatieve impact zal hebben op de beurs van Tokio, die voornamelijk bestaat uit exporterende bedrijven.

Op Wall Street zijn de omstandigheden gunstig voor small caps, die het afgelopen jaar zijn verwaarloosd en nu aantrekkelijke waarderingen hebben. En we willen niet tegen de trend ingaan bij AI en de Magnificent Seven, omdat we verwachten dat ze het volgend jaar goed zullen blijven doen.’