InsingerGilissen: Quintet presenteert beleggingsvooruitzichten voor 2024

InsingerGilissen: Quintet presenteert beleggingsvooruitzichten voor 2024

Outlook
Outlook vooruitzicht (04)

Na een periode van 12 maanden met meerdere renteverhogingen en een aanhoudend hoge inflatie, zal de wereldwijde economische groei in de eerste helft van 2024 inzakken. Halverwege het jaar, wanneer de groei is gestagneerd en de inflatiedruk is afgenomen, grijpen centrale banken hun kans: de rente gaat omlaag voor een economiebreed herstel in de tweede helft van 2024 en erna.

Dit is de visie van Daniele Antonucci en Nicolas Sopel, respectievelijk Chief Investment Officer en Head of Macro Research van Quintet Private Bank, die vandaag wordt gepresenteerd in Quintets jaarlijkse vooruitzichten voor de wereldeconomie, financiële markten en belangrijkste beleggingscategorieën.

In het komende jaar, dat volgens Quintet twee gezichten zal hebben, moeten beleggers boven de onrust uitstijgen, stelt Antonucci. Denk aan invloedrijke verkiezingen, aanhoudende geopolitieke onzekerheid en regionale spanningen.

'Signalen van de verschuiving naar een multipolaire wereld, die is ingezet tijdens de pandemie, zien we nog steeds terug in versnippering van toeleveringsketens, handel en geldstromen,' zegt hij. 'In 2024 zullen beleggers zich moeten aanpassen aan dit onzekere klimaat, door bijvoorbeeld met defensieve beleggingen het risico binnen de portefeuille te verminderen.'

Hoogwaardige staatsobligaties blijven in de loop van het komende jaar aantrekkelijk, legt Quintets Chief Investment Officer uit. Hij gelooft dat de centrale banken hun huidige renteverhogingcyclus hebben beëindigd en dat er al halverwege 2024 mogelijk renteverlagingen aankomen.

In Antonucci's visie zijn de obligatierentes aantrekkelijk. Hij licht toe dat ze een buffer kunnen vormen voor het geval de economische vooruitzichten slechter uitpakken dan verwacht. Aan de andere kant lijken risicovollere bedrijfsobligaties onaantrekkelijk, omdat die onder druk staan van krappe financiële omstandigheden en waarderingen waarin geen rekening wordt gehouden met het toenemende risico op wanbetaling.

'Hoewel we aan het begin van 2024 onze behoudende positie handhaven, kunnen we de strakke teugels toch een beetje laten vieren. We zijn de rentepiek voorbij zijn en markten lijken al een lichte stagnatie van de groei te hebben ingeprijsd,' aldus Antonucci.

Hiermee doelt hij op een lichte stijging van de aandelenportefeuille: naast hoogwaardige Amerikaanse aandelen, is blootstelling toegevoegd aan Europese aandelen en aandelen uit de ontwikkelde markten uit de Pacific (excl. Japan), Dit zorgt voor extra regionale spreiding en biedt mogelijkheden om te profiteren van de uiteenlopende groeidynamiek.

'Aandelen uit opkomende markten hebben in vergelijking een verhoogd risiconiveau, dat we nog niet helemaal terugzien in hun waardering,' voegt hij eraan toe. Quintets Head of Macro Research voorziet dat de Amerikaanse dollar in de loop van 2024 licht kan verzwakken.

'De renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve, licht toenemende begrotings- en handelstekorten en de aanhoudende overwaardering van de dollar zijn allemaal factoren die het de Amerikaanse valuta moeilijk kunnen maken,' vertelt Sopel.

'Wanneer de economische groei in de tweede helft van het jaar weer aantrekt, kan het risicosentiment verbeteren. Dit zal dan ondersteunend werken voor de euro en de Britse pond. Toch verwachten we geen ingrijpende verzwakking van de dollar, omdat de Europese Centrale Bank en de Bank of England in de tweede helft van 2024 de rente hoogstwaarschijnlijk gaan verlagen.'