State Street: Obligaties onderwogen en bijna op laagste niveau in 14 jaar

State Street: Obligaties onderwogen en bijna op laagste niveau in 14 jaar

Fixed Income
Obligaties (03)

Door Michael Metcalfe, hoofd Macro Strategy bij State Street Global Markets

De State Street Risk Appetite Index steeg naar nul van -0,55, wat aangeeft dat investeringsstromen van langetermijnbeleggers in november in evenwicht waren en dat zij geen risico toevoegden of verminderden in de verschillende activaklassen.

Zowel de aandelen- als obligatiemarkten lieten een indrukwekkende stijging zien in november, maar deden dat na minder positief nieuws over de groei van de VS en neerwaartse bijstellingen van winstverwachtingen.

Het was opnieuw een rally gebouwd op de hoop op toekomstige renteverlagingen; een drijfveer die er niet in slaagde om beurswinsten eerder in 2023 te behouden. De reactie van langetermijninvesteerders was desondanks dramatisch. Begin november wezen meer dan de helft van de maatstaven in onze Risk Appetite Index op defensief gedrag, maar aan het einde van de maand was er een evenwicht tussen risk-on en defensief gedrag te zien.

De verbeteringen in sentiment waren vooral duidelijk op de aandelen- en valutamarkten. Met name de instromen naar veilige sectoren zoals gezondheidszorg en consumentengoederen keerden om, net als de trek van beleggers in de Amerikaanse dollar.

In plaats van een ongeremde terugkeer naar risico komen onze indicatoren voor institutionele beleggers dus meer overeen met een afname van pessimisme. Dat is logisch gezien de aanhoudende onzekerheid over de vraag of de 'Fed put' echt is teruggekeerd.

De State Street Holdings-indicatoren toonden aan dat de aandelenallocaties van langetermijnbeleggers met 1,1 procentpunt stegen naar 51,5%. Allocaties aan vastrentende waarden daalden daarentegen opnieuw met 0,2% naar 28,2% (zie Figure 2) en de cashposities vielen zelfs met 0,9% naar 20,2%.

Cashposities daalden bijna een vol procentpunt in november, maar blijven meer dan twee procent boven hun langetermijngemiddelde van de afgelopen 25 jaar. De spectaculaire prijsbewegingen in november suggereren dat er nog steeds voldoende cash aan de zijlijn staat, indien de beleggingsomgeving voldoende overtuigend is.

We willen wel benadrukken dat, hoewel de outlooks voor het komende jaar vol staan met aanbevelingen om obligaties te kopen, de obligatieportefeuilles van langetermijnbeleggers onderwogen blijven en dicht in de buurt van het laagste niveau in 14 jaar.