SSGA: Onzekerheid houdt aan met obligaties in het middelpunt

SSGA: Onzekerheid houdt aan met obligaties in het middelpunt

Outlook
Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

State Street Global Advisors (SSGA) heeft vandaag haar 2024 Global Market Outlook gelanceerd: Positioning the Pieces, waarin een gemengd vooruitzicht en belangrijke beleggingsthema's voor het komende jaar worden uiteengezet:

  • Geopolitieke risico's nemen toe terwijl de vrees voor inflatie afneemt - Desinflatoire trends en vertragende groei ondersteunen een zachte economische landing. De havikachtige houding van centrale banken en geopolitieke conflicten vormen reële bedreigingen voor dat scenario.
  • Obligaties staan in de schijnwerpers - Gezien de huidige rendementsniveaus, vertragende groei en aanhoudende desinflatie komen obligaties weer in beeld als aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers.
  • Voorzichtigheid geboden bij aandelen: Wees selectief – De wereldwijde kwetsbaarheid en verhoogde onzekerheid zullen waarschijnlijk druk blijven uitoefenen op aandelen. In een potentieel volatielere omgeving moeten beleggers een selectieve houding aannemen in hun allocaties naar aandelen.
  • Opkomende markten: Een genuanceerde aanpak is belangrijk - Opkomende markten blijven kwetsbaar gezien de mondiale context, maar er zijn kansen, met name in harde valuta-obligaties en geselecteerde aandelen uit opkomende markten.

Na een jaar van marktbewegende verrassingen in 2023, waaronder aanhoudende inflatie, beperkte groei, een plotselinge bankencrisis en voortdurende verkrapping van het monetair beleid, verwacht State Street Global Advisors dat deze onzekerheid in 2024 zal aanhouden, met een voorspelde wereldwijde groei die beneden de trend uitkomt.

Hoewel een zachte landing het basisscenario van SSGA blijft, dienen beleggers voorzichtig te blijven te midden van de tegenwinden waarmee economieën worden geconfronteerd nu de verkrapping van het monetaire beleid blijft doorwerken op het systeem.

Lori Heinel, Global Chief Investment Officer,zegt: 'Met escalerende geopolitieke spanningen, belangrijke verkiezingen en het monetair beleid dat een kritiek punt bereikt, zal het komende jaar uitdagend zijn voor beleggers. In 2024 zullen beleggers behendig moeten reageren op marktsignalen en meerdere factoren binnen het macro-economische kader. Hoewel er kansen te vinden zijn op het gebied van aandelen zien we betere mogelijkheden in obligaties, gezien de huidige rentestanden en onze verwachtingen voor groei en toekomstige rentetarieven.'