CBS: Nederland onder EU-gemiddelde bij duurzaam gebruik ICT

CBS: Nederland onder EU-gemiddelde bij duurzaam gebruik ICT

Climate Change
Duurzaam (10) energietransitie

Nog niet de helft van het Nederlandse bedrijfsleven houdt rekening met de milieu-impact van ICT-aanschaf. Nederland ligt daarmee ruim onder het EU-gemiddelde.

Bijna de helft van gevraagde bedrijven (48%) zei in 2022 bij het aanschaffen van ICT‐diensten of ‐systemen rekening te houden met de impact op het milieu, of gaf aan maatregelen te nemen om het energieverbruik van ICT-apparatuur te beperken (47%). Bijna drie kwart van de bedrijven zorgde daarnaast voor duurzame afvoer van apparatuur en nam maatregelen om papierverbruik te verminderen. Het zijn vooral de grote bedrijven die kiezen voor een meer milieuvriendelijke aanpak. Een en ander meldt het CBS vandaag, naar aanleiding van eigen onderzoek.

‘De grotere bedrijven (500 werknemers of meer) namen met 67% vaker maatregelen om het energieverbruik van ICT-apparatuur te beperken dan kleine bedrijven met tien tot twintig werknemers (44%). Ook werd er door de grotere bedrijven vaker rekening gehouden met de impact op het milieu bij aanschaf van ICT‐diensten of ‐systemen (69 tegen 44%)’, zegt het CBS.

Verder koos 73% van de gevraagde bedrijven in 2022 voor een duurzame afvoer van ICT-apparatuur, wanneer deze niet langer werd gebruikt. Door 40% procent werd zulke apparatuur behouden nadat deze niet meer werd gebruikt, bijvoorbeeld als bron van reserve‐onderdelen. Door 30% werd afgedankte ICT-apparatuur verkocht, teruggestuurd aan een leasebedrijf, of weggegeven.

Nederland ligt hiermee ruim onder het EU-27 gemiddeld van 58% bij duurzame aanschaf, 77% bij duurzame afvoer en 50% bij hergebruik.

Drie kwart bedrijven beperkt papierverbruik

Drie kwart (75%) van de gevraagde bedrijven nam verder in 2022 maatregelen om het papierverbruik bij printen en kopiëren te beperken. Ook hier namen grotere bedrijven vaker maatregelen om het papierverbruik te beperken dan kleinere bedrijven, 87 vs. 74%.

Daarmee staat Nederlands volgens het CBS in de top drie van EU-landen met het hoogste aandeel bedrijven dat in 2022 maatregelen nam om het papierverbruik te beperken. Alleen in Oostenrijk met 78% en Finland met 76% was dit (iets) hoger. Het EU-27 gemiddelde is 66%.