MFS: Deglobalisering zet rendementen onder druk

MFS: Deglobalisering zet rendementen onder druk

Outlook
Export (3).jpg

Deglobalisering zal ervoor zorgen dat kapitaal gebruikt gaat worden voor investeringen in de keten. Dat zal een rem zetten op toekomstige rendementen.

De deglobalisering zal ervoor zorgen dat kapitaal meer en meer nodig is voor reshoring, het veiligstellen van productieketens en het vergroten van productiecapaciteit. Dit heeft een impact op beleggers die niet altijd aangenaam zal zijn, stelt Rob Almeida, Beleggingsstrateeg van MFS, vandaag.

‘Het rendement op kapitaal was de afgelopen jaren heel hoog, vooral omdat de rente kunstmatig laag werd gehouden door de centrale banken. Dit is nu voorbij en daarbij komt nog een factor: de deglobalisering waardoor de kapitaaluitgaven van ondernemingen zullen stijgen.

Globalisering, en vooral de opkomst van China als lagekostenfabrikant in de jaren negentig, was een game-changer. Het zorgde ook voor grote veranderingen bij bedrijven uit ontwikkelde landen omdat zij de facto activa-light werden omdat de productie naar locaties met veel lagere kosten ging. De kapitaalintensiteit daalde gestaag. Dit, in combinatie met de lage rente, zorgde voor historisch hoge rendementen voor aandeelhouders, maar die trend is nu voorbij,’ aldus Almeida.

Toeleveringsketens

De pandemie en de oorlog in Oekraïne maakten duidelijk hoe groot risico’s zijn als goederen niet beschikbaar zijn als klanten ze willen hebben. ‘Het is nu voor bedrijven belangrijker geworden om een product beschikbaar te hebben, zelfs al is dat tegen een lagere marge. Hele hoge marges, maar met problemen met de levering is een groter probleem’, zegt Almeida. Niet alleen in de halfgeleidersector en de EV-sector vindt reshoring plaats. Ook in de chemie, medische apparatuur en elektronische goederen gebeurt het momenteel.

‘We verwachten dat deglobalisering ervoor zal zorgen dat kapitaal – dat de afgelopen jaren werd teruggegeven aan aandeelhouders via dividenden, aandeleninkoop en overnames – gebruikt gaat worden voor investeringen in de keten. Dat zal een rem zetten op toekomstige rendementen. We verlaten de periode waarin slechte besluiten door ondernemingen meestal niet werden afgestraft dankzij de lage rentestanden en de effecten van globalisering. Nu komen we in een omgeving waarin er geen plaats meer is voor grote foutmarges. Bedrijven met een goed management, die hebben begrepen dat goedkoop kapitaal en uitgerekte toeleveringsketens in het covid-tijdperk onhoudbaar waren, kunnen hun rendementen hoog houden. Bedrijven met een grote kapitaalbehoefte en een hoge schuldenlast kunnen beleggers gaan teleurstellen.’