DWS: Sterke fundamentals houden vastgoed overeind

DWS: Sterke fundamentals houden vastgoed overeind

Real Estate
Vastgoedprijzen-hypotheken-980x600.jpg

Hoewel vastgoed dit jaar aanzienlijk in waarde is gedaald, blijkt de onderliggende markt vrij veerkrachtig, met stijgende huren in het merendeel van de markten en sectoren tot gevolg. Toch neemt de leegstand toe, schrijven de vastgoedexperts van DWS in het rapport Europe Real Estate Debt Update.

Vanuit het perspectief van een onderhandse kredietverlener zijn logistiek en ook delen van de woningmarkt aantrekkelijke segmenten omdat daar de leegstand laag is en de vraag groot. Positieve langetermijntrends ondervangen de gevolgen van de broze economie.

Vooral de prijzen van logistiek vastgoed zijn dit jaar snel aangepast aan de omstandigheden, waardoor onderhandse kapitaalverstrekkers de kans krijgen om te investeren in een sector die fundamenteel sterk is.

Door de lage aanvangsrendementen wordt het voor sommige beleggers moeilijker om de rente over hun schulden te betalen en dat zelfs met lagere ltv-ratio’s. Dat gezegd hebbende, noopt de hoge rente mensen die eigenlijk een woning willen kopen, om te gaan huren.

Het tekort aan huurwoningen betekent dat het risico op leegstand afneemt. Binnen de woningmarkt bieden studentenhuisvesting en seniorenwoningen een kleine premie op het rendement, terwijl ze blijven leunen op sterke trends. 

Omdat banken terughoudender zijn geworden in het verstrekken van kredieten, kunnen andere kapitaalverstrekkers iets selectiever te werk gaan. Vooral bij het herfinancieren van kantoren worden strengere voorwaarden gehanteerd.

Vooral eigenaren van verouderde kantoren en gebouwen op slechte locaties krijgen te maken met opslagen. Kantoren zijn dus een beetje uit de gratie maar duurzame kantoren zijn een prima belegging voor real estate debt beleggers. 

Vooral het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Europa bieden momenteel voor zowel senior als junior leningen goede voor risico-gecorrigeerde rendementen. Absolute rendementen zijn doorgaans het hoogst op de Britse markt, zelfs als er rekening is gehouden met kosten voor euro-afdekking.

Bovendien ligt het risicoprofiel niet veel hoger dan in andere delen van Europa. Gezien de lagere vastgoedwaarderingen op de Britse detailhandelsmarkt is een goed instapmoment waarschijnlijk aangebroken. Zuid-Europa ziet er ook aantrekkelijk uit, met een behoorlijke rendementspremie ten opzichte van landen als Frankrijk of Duitsland.