Janus Henderson: Wankelende dividenden in Q3, maar groei ligt in het verschiet

Janus Henderson: Wankelende dividenden in Q3, maar groei ligt in het verschiet

Outlook
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Volgens de meest recente Global Dividend Index van Janus Henderson daalden dividenden wereldwijd in het derde kwartaal met 0,9% op nominale basis naar $421,9 miljard. De onderliggende groei, die wordt gecorrigeerd voor eenmalige speciale dividenden, wisselkoersen en andere technische factoren bedroeg 0,3%. Grote dividendverlagingen door een handvol bedrijven maskeerden bemoedigende groei over de hele wereld.

Kernpunten van het rapport:

  • Wereldwijde dividenden daalden in het derde kwartaal met 0,9% naar $421,9 miljard, maar onderliggende groei bedroeg 0,3%.
  • Een aantal grote bezuinigingen beïnvloedde de cijfers – op de twee grootste na, Petrobras (Braziliaanse olie) en BHP (Australische mijnbouw), onderliggende groei was 5,3%. 
  • De helft van de mijnbouwbedrijven verlaagde de uitkeringen, chemie en Aziatisch vastgoed ook zwak.
  • Het bankwezen, nutsbedrijven, voertuigen en de meeste oliemaatschappijen lieten een sterke groei zien.
  • China zag recorduitbetalingen, oliedividenden compenseerde voor zwakkere banken en vastgoed.
  • Azië-Pacific ex-Japan zag scherpe dalingen in Australië en Taiwan.
  • Dividendgroei in de VS vertraagde maar bleef robuust, snelle dividendgroei in Europa hield aan, maar het Verenigd Koninkrijk werd geremd door bezuinigingen in de mijnbouw.
  • Onderliggende groeiprognose voor 2023 verhoogd van 5,0% naar 5,3%, alleen zorgde lagere eenmalige speciale dividenden en wisselkoerseffecten voor een lichte daling in de hoofdprognose van $1,64 naar $1,63 biljoen, +4,4% jaar-op-jaar.

Ben Lofthouse, Hoofd Wereldwijde Aandeleninkomsten bij Janus Henderson:

'De ogenschijnlijke zwakte in de wereldwijde dividenden van het derde kwartaal is geen reden tot bezorgdheid, gezien de grote impact van een handvol bedrijven. Het niveau van de groei en de kwaliteit hiervan lijken dit jaar zelfs gunstiger dan een paar maanden geleden, waarschijnlijk omdat de uitbetalingen minder afhankelijk zijn geworden van eenmalige gebeurtenissen en volatiele wisselkoersen.'

'Dividendgroei van bedrijven blijft over het algemeen sterk in een breed scala sectoren en regio's, met uitzondering van grondstof-gerelateerde sectoren zoals mijnbouw en chemie. Dit is echter heel gebruikelijk en duidt niet op een bredere malaise. Beleggers beseffen namelijk goed dat grondstof-dividenden met een cyclus stijgen en dalen. Bovendien laten onze cijfers zien dat een wereldwijd gediversifieerde inkomstenportefeuille natuurlijke stabilisatoren heeft - sectoren die in de lift zitten, zoals het bankwezen en de oliesector, hebben de sectoren met dalende dividenden, zoals de mijnbouw en de chemische industrie, kunnen compenseren. Natuurlijk zijn dividenden doorgaans in de loop der tijd veel minder volatiel dan winsten, wat in tijden van economische onzekerheid een geruststelling is.'