Nuveen: Tijd om langlopende obligaties toe te voegen

Nuveen: Tijd om langlopende obligaties toe te voegen

Fixed Income
Obligaties (03)

Beleggers houden zich de afgelopen tijd vooral bezig met twee onderwerpen: rentebewegingen op de middellangetermijn en het vinden van een passende duration voor hun portefeuille. En dat is frappant, meent Saira Malik, CIO van Nuveen. Gedurende de afgelopen maanden zijn de rendementen behoorlijk gestegen en daarom is het volgens Malik tijd om voor obligaties met een langere looptijd te kiezen.

Ze wijst hierbij op de onderstaande grafieken, waarin scenario’s worden geschetst en vergeleken waarin de rente met 100 basispunten stijgt of daalt en het resultaat daarvan op de totale rendementen. Als de rente gelijk blijft, leveren Treasuries met een looptijd van tien jaar 4,6% rendement op. Bij een daling van 100 basispunten levert dezelfde obligatie maar liefst een rendement van 12,3% op, maar wanneer de rente met 100 basispunten stijgt, daalt het rendement met 2,5%. Als de rente het komende jaar daalt, dan kan door middel van het beleggen zijn obligaties een mooi middel om vermogen op te bouwen.

Betere kwaliteit, langere duration 

Malik is vooral gecharmeerd van verhandelbare effecten, investment grade bedrijfsobligaties en niet-achtergestelde leningen. Als de rente inderdaad daalt, bieden investment grade bedrijfsobligaties interessante rendementen. Ze kunnen een effectief middel zijn om duration aan een portefeuille toe te voegen zonder te veel kredietrisico te lopen. Voor niet-achtergestelde leningen legt Malik de nadruk op kwaliteit. Segmenten met de laagste rating kunnen het moeilijk krijgen als de rente stijgt, terwijl beleggingen met een hoge krecdetbeoordeling het juist pijn lijden wanneer de rente daalt.  

Beleggers zijn opgelucht dat de Fed besloot om een rentepauze in te lassen. De aandelen- en obligatiemarkten reageerden positief op dit nieuws. Of de renteverhogingen nu ook echt voorbij zijn, is nog onduidelijk, maar de Fed bestempelde de Amerikaanse economie voor de derde keer op rij wel als sterk. Dat is mede te danken aan het bbp, dat in het derde kwartaal met bijna met 5% groeide. De core PCE prijsindex staat nu op 3,7% en dus ruim boven de doelstelling van de Fed.

De hoop van beleggers op een renteverlaging werd opnieuw aangewakkerd. De marktverwachting is nu dat de inflatie op de lange termijn zal dalen tot ongeveer 2,4%. Economen bleken de adfgelopen maanden niet in staat om de banencijfers goed te voorspellen en kleurden dus dik buiten de marges. Dit bemoeilijkt allocatie voor beleggers. Het meest recent gepubliceerde banencijfer viel tegen, maar zal de Fed niet van gedachten doen veranderen.