DWS: ECB zal de rente dit keer niet verhogen

DWS: ECB zal de rente dit keer niet verhogen

Interest Rates ECB
ECB.jpg

De Europese Centrale Bank zal komende donderdag voor het eerste sinds juli 2022 de rente niet verhogen. Met een depositorente van vier procent lijkt de consensus onder ECB-functionarissen te zijn dat de rente nu hoog genoeg ligt.

'Het is nu afwachten hoe het restrictieve monetaire beleid doorwerkt in de inflatie en groei', zegt Ulrike Kastens, Europa-econoom bij vermogensbeheerder DWS. Volgens haar zal ECB-president Lagarde de boodschap uitdragen dat de rente voor langere tijd op een hoger niveau blijft.

'De komende maanden blijven de inflatiecijfers sterk  dalen. In oktober kunnen de algemene kosten voor levensonderhoud zelfs afnemen tot 3,3%. Toch blijven er inflatierisico’s. De recente stijging in energieprijzen, maar ook de loonontwikkelingen in de dienstensector spelen hierbij een rol.'

Een andere lopende kwestie zijn de herinvesteringen in het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), die voortgezet kunnen worden tot eind 2024, vervolgt Kastens.

'De spreads van Italiaanse staatsobligaties ten opzichte van de Duitse Bunds zijn de afgelopen weken aanzienlijk gestegen, maar de ECB zal dit waarschijnlijk beoordelen als een gevolg van de hogere Italiaanse begrotingstekorten. Voor een daadwerkelijke beslissing over de voortzetting van de herinvesteringen, is het nu nog te vroeg.'

Kastens verwacht een besluit in december om de herinvesteringen in het voorjaar van 2024 af te bouwen.