DWS: Market outlook oktober 2023

DWS: Market outlook oktober 2023

Outlook
Outlook vooruitzicht (07)

De yields op 10-jaars staatsobligaties moeten aanzienlijk dalen of op z'n allerminst stabiliseren om de weg vrij te maken voor enig koersherstel op de aandelenmarkten, stelt beleggingsstrateeg Björn Jesch van DWS.  Al met al, zo schrijf hij in de market outlook van de vermogensbeheerder, passen de koersen wel bij de huidige marktomstandigheden.

DWS verwacht dat de Amerikaanse economie komend jaar met 0,4% zal krimpen. Daarnaast denken zij dat er een kans van 60% is dat de VS volgend jaar in een recessie komt. 'De economie van de eurozone blijft kwakkelen en ik verwacht dat de groei dit jaar afneemt met 0,8% en met 0,9% volgend jaar.' Daarnaast denkt Jesch dat de Fed de rente met rust laat, behalve als de inflatie opeens weer de kop opsteekt. De CIO is heel positief over opkomende markten: hij denkt dat de economie in dit marktsegment verder opbloeit met een groei van 4% in 2024.

Jesch stelt vast dat de euro het vanwege de hoge olieprijzen momenteel aan het afleggen is tegen de dollar en de het voorlopig niet ‘goed’ komt met de Europese munt. Ondanks het feit dat ook goud last heeft van de sterke dollar, laat DWS het edelmetaal juist niet links liggen. 'De tegenwind die wordt veroorzaakt door de hoge rente en de sterke dollar, gaat iets luwen en de vraag naar goud is altijd blijvend.' Over een jaar is de goudprijs opgeklommen tot 2150 dollar per ounce, zo voorziet Jesch.

Japan

Ondanks het feit dat Japan net als de rest van de wereld te maken heeft met dalende aandelenkoersen, is portfoliomanager Lilian Haag in de outlook optimistisch over het land. 'Exporterende bedrijven en het toerisme floreren vanwege de zwakke yen. Er is voor het eerst in twintig jaar weer sprake van inflatie en ook dat is goed voor de bbp-groei en voor de winstgevendheid van bedrijven. De centrale bank vormt ook geen bedreiging voor de economie. Haag denkt dat als de Chinese economie uit haar kwakkelstand herrijst, Japan daar ook van profiteert.'

Bedrijfsobligaties

De afgelopen weken zijn ook vrij zwaar geweest voor de obligatiemarkten. Thomas Höfer, hoofd investment grade credit EMEA bij DWS, stelt dat hij een voorkeur heeft voor investment grade-obligaties boven de 10-jaars staatsobligaties, behalve het staatspapier uit de VS. 'Vanwege de toegenomen volatiliteit is de spread tussen investment grade bedrijfsobligaies uitgedrukt in euros ten opzichte van Bunds met 160 basispunten opgelopen. Volgens Höfer is de tijd aangebroken om in te stappen. “De kans op waardestijgingen is dus navenant groot.'