DNB: ECB bereidt zich voor op mogelijke komst digitale euro

DNB: ECB bereidt zich voor op mogelijke komst digitale euro

Bitcoin ECB
euro (1).png

De Europese Centrale Bank (ECB) onderneemt actie om straks een digitale euro te kunnen uitgeven. Maar of de digitale euro er ook echt komt, is nog onzeker. Daarover beslist de politiek.

 

Wie beslist er of jij straks met een digitale euro kan betalen?

De Europese politiek beslist daarover. In juni 2023 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel voor de digitale euro gepresenteerd. Daarover wordt nu onderhandeld in Brussel, waar ook Nederland aan tafel zit. Zowel het Europese Parlement als de Europese Raad moeten akkoord gaan met het wetsvoorstel. Anders komt er geen digitale euro. Als de politiek instemt met het voorstel, dan besluit de Europese Centrale Bank of en wanneer de digitale euro er komt. Als de digitale euro er écht komt, dan krijg jij die pas rond 2029 of later in handen.

Wat zijn de voordelen van een digitale euro voor jou?

Voordeel van de digitale euro is dat die wordt uitgegeven door een centrale bank. En die kan nooit failliet gaan. De digitale euro biedt daarom een betrouwbaar betaalmiddel voor iedereen. Jouw tegoed in digitale euro’s staat in een app of op jouw mobiel of betaalpas. Daarmee kun je betalen bij webwinkels of aan de kassa – hier of in ieder ander euroland. Je kan ook offline betalen met de digitale euro. Handig voor als er een pinstoring is. Of om snel geld over te maken naar een bekende. De digitale euro biedt jou straks een extra betaalmiddel. Naast bijvoorbeeld jouw mobiel, bankpas of creditcard of contant geld. De keuze is aan jou!

De Europese Centrale Bank doet onderzoek naar de digitale euro. Waar let de centrale bank op voor jou?

De ECB doet al een paar jaar onderzoek, samen met de centrale banken van de eurolanden zoals DNB. Daarbij kijken wij bijvoorbeeld naar de behoeften en wensen van gebruikers. En naar de veiligheid van de digitale euro. Belangrijk is dat jouw privacy gewaarborgd is als je de digitale euro gebruikt. De centrale bank kan en gaat jouw persoonsgegevens niet inzien of opslaan. En de centrale bank gaat ook niet bepalen waar jij jouw geld wel of niet aan uit mag geven. De digitale euro is dus geen programmeerbaar geld: dat is ook vastgelegd in het Europese wetsvoorstel.

De ECB heeft op 18 oktober besloten om verder te gaan met de voorbereiding van de digitale euro. Wat gaat er gebeuren?

De ECB wil goed voorbereid zijn voor het geval de Europese politiek besluit dat er een digitale euro komt. De ECB, DNB en andere centrale banken gaan nu een app voor een digitale euro testen. Verder gaan wij onderzoeken welke partijen de benodigde technische systemen kunnen ontwikkelen. Ook gaan wij werken aan technische standaarden, zodat je straks in alle eurolanden op dezelfde manier kan betalen met de digitale euro.