Nuveen: Beleggers vestigen hoop op kwartaalcijfers S&P 500 genoteerde bedrijven

Nuveen: Beleggers vestigen hoop op kwartaalcijfers S&P 500 genoteerde bedrijven

Outlook
Koersen markten

Na drie maanden van tegenvallende winstgroei, vestigen beleggers in de S&P 500 hun hoop op het komend cijferseizoen. Betere kwartaalcijfers voor de aan de S&P 500 genoteerde bedrijven zou een eind maken aan de dip. Dit stelt Saira Malik, CIO van Nuveen. Sinds afgelopen vrijdag (6 oktober) liggen de gemiddelde groeiprognoses van de S&P 500-bedrijven nog in de min, en wel op -0,3%.

De meeste winstrecessies in de Verenigde Staten speelden zich bijna altijd af tijdens een economische recessie, maar dit keer niet, merkt Malik op. In de VS zijn er in het verleden alleen maar economische recessies geweest waarbij er sprake was van ten minste twee opeenvolgende kwartalen waarin het bedrijfsleven minder winst boekte.

Malik is wel op haar hoede. Volgens haar is het goed mogelijk dat de economie volgend jaar, (iets) krimpt, met een recessie tot gevolg. Hoewel de winstgroei bescheiden zal zijn en de beurs handelt op lange termijn gemiddeldes, is het alloceren van kapitaal momenteel geen sinecure. Nuveen richt zich daarom op bedrijven met een sterke cashflow en gezonde marges, omdat die doorgaans zonder al te veel moeite door zwaar economisch weer weten te navigeren. 

De rally op de Amerikaanse aandelenmarkt heeft dit jaar al voor een stijging van 6,8% in de koers/winstverhouding van de S&P 500 gezorgd. Met een rendement van 13,1% en winstgroeiprognoses van 4,1%, kwam de koers/winstverhouding voor de S&P500 uit op bijna 18 keer de winst, vergelijkbaar met het 10-jaars gemiddelde, legt de beleggingsstrateeg uit. 

Malik speurt vooral naar beleggingskansen in de ict-sector en de gezondheidszorg. 'Techbedrijven trekken nog steeds de kar met hun hoge brutowinsten. Binnen de ict-sector heeft Nuveen een voorkeur voor minder cyclische B2B softwarebedrijven met bedrijfsmodellen die tegen een stootje kunnen en een blijvende vraag naar hun producten hebben.'

Malik is minder optimistisch over de financiële sector. 'Toezichthouders oefenen druk uit op de banken om meer kapitaalbuffers aan te houden en financiële instellingen beconcurreren elkaar met hun rentes om de gunst van de spaarder. Aangescherpte kredietvoorwaarden en de nettorentemarges zetten banken verder onder druk.'