Saxo Bank: Duifachtige renteverhoging slecht nieuws voor euro

Saxo Bank: Duifachtige renteverhoging slecht nieuws voor euro

ECB
dove dovish duif

De Europese Centrale Bank kondigde donderdag opnieuw een renteverhoging van 25bps aan. Daarmee komt de depositorente op 4,0%, maar de renteverhoging was duifachtig omdat er werd gezinspeeld op het einde van de verkrappingscyclus. De euro kan hierdoor verder aan waarde verliezen, zegt valutamarktstrateeg Charu Chanana van Saxo Bank.

De verklaring van de ECB stelde donderdag: 'De raad van bestuur meent dat de belangrijkste rentetarieven van de ECB een niveau hebben bereikt dat, als het lang genoeg wordt aangehouden, een substantiële bijdrage zal leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar de doelstelling.'

Deze duifachtige verhoging zorgde voor een daling van de 10-jaars Duitse Bund en Italiaanse rente met respectievelijk 6bps en 10bps.

Ondertussen is de bezorgdheid over stagflatie nog meer aangewakkerd, stelt persbureau Reuters. De inflatieprognose voor 2023 is opgewaardeerd van 5,4% naar 5,6% en voor 2024 van 3,0% naar 3,2.

Voor 2025 is de inflatieprognose verlaagd van 2,2% naar 2,1%, nog steeds net boven het streefcijfer.

Groeiprognoses verlaagd

De groeiprognoses voor 2023-25 werden door de ECB over de hele linie verlaagd naar 0,7% in 2023, 1,0% in 2024 en 1,5% in 2025. Dat ziet er volgens ons nog steeds optimistisch uit en zal in grote mate moeten vertrouwen op het herstel van China.

De euro/dollar brak in reactie op de duifachtige renteverhoging onder de 1,07 en testte de steun op het dieptepunt van 1,0635 in mei. Als die wordt gebroken, zou de euro kunnen doorschieten naar 1,05.

Het Britse pond daalde ook, nu de risico's op stagflatie in de eurozone de Britse economie waarschijnlijk verder onder druk zullen zetten.

De euro zou, in verhouding tot de dollar, een sell kunnen blijven tot aan de Amerikaanse FOMC-vergadering volgende week.