BlackRock: Voorzichtigheid geboden met aandelen uit ontwikkelde markten

BlackRock: Voorzichtigheid geboden met aandelen uit ontwikkelde markten

Equity
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

We zitten in een ongekende macro-economische situatie, waardoor de markten constant de focus verleggen: van de hoop dat een recessie vermeden kan worden tot de vrees dat goed macronieuws slecht kan zijn voor de markten. En dat binnen enkele maanden.

De markt beweegt mee met nieuwe data alsof het een normale bedrijfscyclus is. Maar er is een nieuwe tijd aangebroken, waar verstoringen door de pandemie plaatsmaken voor structurele verschuivingen, zoals een vergrijzende beroepsbevolking. Dat stelt het BlackRock Investment Institute in het (bijgevoegde) wekelijkse commentaar 'New regime fuels narrative flip flops'.

Black Rock schrijft dat de inflatie zal blijven dalen naarmate de discrepanties als gevolg van de pandemie verdwijnen. De prijzen van goederen zijn bijvoorbeeld al sterk gedaald doordat consumenten meer uitgeven aan diensten, nadat ze tijdens de pandemie juist veel uitgaven aan goederen. Volgens de vermogensbeheerder is nu ongeveer twee-derde van de uitgavenverschuiving afgewikkeld. Tegelijkertijd normaliseert de piek van het aantal vacatures zonder dat de werkloosheid stijgt. Dit heeft geholpen om de loonstijging te temperen, waardoor de prijsdruk in de dienstensector afneemt.

Economische data die wezen op een solide groei deden de vrees voor hogere rente toenemen, en daarmee de vrees dat die rente voor langere tijd hoog kan blijven. 'Goed' werd 'slecht' nieuws en de obligatie yields schoten omhoog omdat beleggers meer premie wilden voor het risico van het aanhouden van langlopende obligaties.

En het verhaal dat de markten voortdrijft zal weer gaan omslaan, aldus BlackRock. 'Het verhaal dat vooralsnog onder de radar is gebleven is stagnatie. De economie stagneert al 18 maanden, volgens gegevens van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis. Een regelrechte recessie is tot nu toe uitgebleven en het ziet ernaar uit dat de groei in het derde kwartaal zal bijtrekken omdat consumenten hun spaargeld, opgespaard in de pandemie, uitgaven. Maar dit spaargeld raakt nu op, en de groei kan hierdoor volgend jaar weer lager uitvallen.'

Een recessie behoort dus nog steeds tot de mogelijkheden. Maar of er nu een recessie en daaropvolgend herstel in het verschiet ligt of afvlakkende economische activiteit, BlackRock stelt dat de uitkomst hetzelfde zal zijn: het worden de zwakste tweeënhalf jaar voor de Amerikaanse economie sinds de financiële crisis.

BlackRock blijft vooralsnog selectief in aandelen en schuldpapier. 'Wij gaan de komende zes tot twaalf maanden minder beleggen in ontwikkelde markten.'