BNP Paribas: Institutionele beleggers versnellen strategieën naar koolstofarm

BNP Paribas: Institutionele beleggers versnellen strategieën naar koolstofarm

Climate Change
Klimaat-Droogte-opwarming-klimaat.jpg

Het aantal institutionele beleggers dat kapitaal alloceert aan investeringen die meetbare positieve effecten opleveren naast financiële rendementen neemt toe.

Het aantal institutionele beleggers dat kapitaal alloceert aan investeringen die meetbare positieve effecten opleveren naast financiële rendementen neemt toe, zo concludeert BNP Paribas uit een enquête onder 420 vermogensbeheerders, pensioenfondsen, hedgefondsen en private equity-partijen. ‘Gebrekkige datakwaliteit wordt genoemd als de grootste barrière voor ESG-integratie, met name bij het aanpakken van financiële risico's veroorzaakt door klimaatverandering. Ondanks deze beperking besluiten institutionele investeerders ESG wel mee te nemen in hun portfoliomanagement en investeringsbeslissingen,’ aldus het bedrijf.

Belangrijke bevindingen van de survey zijn verder:

  • ‘Strategieën om de transitie naar een koolstofarme economie te versnellen nemen toe, ondanks druk op externe commitment van inversteerders aan net zero-doelstellingen: 41% van de respondenten zegt dat toewerken naar net zero momenteel een prioriteit is in hun organisatie, en 48% verwacht dat dit binnen twee jaar het geval is. In 2021 had slechts 18% van de investeerders zich gecommitteerd aan een net zero-doelstelling, 33% gaf toen aan dit te overwegen.

  • Impactinvesteringen nemen in belang toe: 54% van de respondenten verwacht dit in de komende twee jaar toe te passen (tegenover 45% nu). Daarmee wordt Impact Investing naar verwachting de meest populaire ESG-benadering wereldwijd.

  • De beperkte kwaliteit van data blijft de grootste barrière voor ESG-investeringen: 71% van de respondenten zegt dat inconsistente en onvolledige ESG-data een aanzienlijk obstakel vormen voor bredere toepassing van ESG (+17 procentpunt ten opzichte van 2021). Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, geeft 65% van de respondenten aan meerdere databronnen te gebruiken en vergelijken. 37% van de ondervraagden zegt eigen onderzoeksmethodologieën te gebruiken.

  • Data over biodiversiteit loopt achter op klimaatgegevens: 66% van de institutionele beleggers is van mening meer te moeten doen om rekening te houden met biodiversiteitsverlies of andere milieudoelen, zoals watergebruik, afvalrecycling en het beschermen van kwetsbare ecosystemen. Toch bevinden biodiversiteitsgegevens zich nog in de beginfase.

  • Actief eigenaarschap speelt een sleutelrol: 45% van de respondenten zegt dat actief beheer de komende twee jaar een belangrijk ESG-doel wordt. 76% ziet klimaatverandering en het terugdringen van de CO2-voetafdruk als prioriteit bij het stembeleid, engagement en aanpassingen in het investeringsbeleid.

  • ESG-expertise wordt geïntegreerd in bedrijfsonderdelen verantwoordelijk voor investeringsbeslissingen: 51% van de respondenten zegt dat diens organisatie ESG-expertise en gegevens integreert in portfoliomanagement, waarbij de APAC-regio met 57% voorop loopt. 42% van de ondervraagden zegt dat ook ESG-expertise en gegevens te hebben geïntegreerd in risicobeheer, en 37% in monitoring en compliance van ESG.

  • Regelgeving en reputatierisico's zijn belangrijke drijfveren: Respondenten hebben het meest waarschijnlijk de financiële relevantie van ESG-regelgeving en reputatierisico's geëvalueerd (60% respectievelijk 58%). Investeerders hebben het minst waarschijnlijk de financiële relevantie van biodiversiteitsverlies beoordeeld, namelijk 32%.