Columbia Threadneedle: Risico op recessie in Nederland, Duitsland en Italië neemt toe

Columbia Threadneedle: Risico op recessie in Nederland, Duitsland en Italië neemt toe

Recession (threat)
Recessie1.jpg

Vorige week daalden de Europese, Britse en Amerikaanse inkoopmanagersindices behoorlijk. De indices worden nauw in de gaten gehouden, aangezien ze als precieze, actuele indicatoren van de economische activiteit worden beschouwd. De samengestelde index voor Europa en het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs tot onder de 50.

'Dit wijst op krimp', aldus Steven Bell, Hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle. 'De angst voor een recessie is hierdoor voornamelijk in Nederland, Duitsland en Italië opnieuw aangewakkerd. Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk met een zwakke groei de dans ontspringt.'

De dalende inflatie en lage werkloosheidscijfers scheppen in Europa wellicht een optimistisch beeld, maar verschillende indicatoren wijzen volgens Bell op een recessie.

'Het vertrouwen bij zowel consumenten als bedrijven neemt af. Consumenten zijn daardoor terughoudend om het spaargeld te gebruiken dat ze in de pandemie verzameld hebben. Ook zijn de energieprijzen nog niet terug op het niveau van voordat Rusland de gaskraan dichtdraaide. De Duitse bedrijven, die hier eerder hun voordeel mee deden, kunnen daardoor niet langer concurreren. Daarnaast neemt het aantal bedrijfsfaillissementen toe en vormen de renteverhogingen een verdere bron van zorgen.'

Toch zijn er uitzonderingen: De Spaanse detailhandelsverkoop doet het bijvoorbeeld goed. Maar aangezien de inflatie zich nog ver boven de doelstelling van de ECB bevindt, zal de rente verder stijgen en wordt deze winter mogelijk getekend door economische krimp en een beperkte stijging van de werkloosheidscijfers.

De inkoopmanagersindices toonden zwakke resultaten in het VK, maar ook hier is er positief nieuws: De dienstensector bleek veerkrachtig en in tegenstelling tot Europa zijn er in het VK tekenen dat het consumentenvertrouwen stijgt. De verkoopcijfers van de detailhandel zullen volgens Bell ook weer toenemen in de herfst.

Bell blijft de inkoopmanagersindices in de gaten houden, ondanks dat ze al een tijdje een te pessimistisch beeld schetsen van de economische groei.

'In voornamelijk Nederland, Duitsland en Italië komt het beeld van de inkoopmanagersindices overeen met de harde cijfers. De risico’s houden ook aan in het VK, maar wanneer daar de inflatie verder daalt, verbetert het consumentenvertrouwen; het lijkt erop dat de Britse economie zal blijven groeien, maar de groei zal zwak zijn.'