Nuveen: Aandelenmarkten weer kwetsbaar voor volatiliteit

Nuveen: Aandelenmarkten weer kwetsbaar voor volatiliteit

Equity
Volatiliteit

Vorige week kregen de financiële markten te maken met een flinke tegenvaller toen Fitch de kredietbeoordeling van Amerikaans staatspapier naar beneden bijstelde. De gevolgen hiervan zijn momenteel nog onduidelijk.

Saira Malik, CIO van Nuveen: 'Toen in 2011 de kredietbeoordeling voor het laatst bijgesteld werd, waren er minder zorgen rondom de Amerikaanse staatsschulden. Momenteel zijn de financieringsvoorwaarden strenger dan in de afgelopen tien jaar. De Amerikaanse staatsschuld ligt nu hoger dan 100% van het Amerikaanse bbp.'

Terwijl de winsten op de aandelenmarkten dit jaar met gejuich werden ontvangen na een teleurstellend 2022, bleek afgelopen week opeens hoe kwetsbaar zo’n stijging is. 'De Amerikaanse economie heeft het al zwaar genoeg als gevolg van de aanhoudende inflatie en de hogere rentes. Daar komt nu ook een lagere kredietbeoordeling bij', aldus Malik.

Ondertussen houdt de Fed de loonstijgingsspiraal nauwlettend in de gaten. Volgens Malik wijzen de hogere aandelenkoersen en het neerwaartse risico op meer volatiliteit op de korte termijn. Nuveen neemt daarom een defensieve houding ten aanzien van aandelen en focust liever op wereldwijde infrastructuurbeleggingen.