Ebury: Centrale banken waarschuwen markten voor verdere verkrapping

Ebury: Centrale banken waarschuwen markten voor verdere verkrapping

Monetary policy Currency
Inflatie (01)

Geen van de G10-valuta had vorige week bij sluiting meer dan 1% koersverschil. De rentetarieven stegen in de belangrijke economische zones opnieuw, de boodschap van de centrale bankiers op de conferentie in Sintra was in het algemeen ‘hawkish’ en de kerninflatie blijft overal hardnekkig hoog.

Toch komt de risicobereidheid duidelijk terug, stijgen de aandelenkoersen zelfs en lijkt de FX-handel op nettobasis onzeker over de volgende stap. Daarom wordt binnen smalle bandbreedtes gehandeld.

Ondanks de lange periode rond 4 juli (onafhankelijkheidsdag) komt het belangrijkste nieuws voor de internationale markten deze week uit de VS. Woensdag krijgen we de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve. De markten zullen achter elk woord een aanwijzing zoeken over de timing van verdere renteverhogingen in de VS.

Verder verschijnen de ‘non farm payrolls’ van juni – het banenrapport waarin de landbouwsector buiten beschouwing blijft. Daaruit zal naar verwachting blijken dat de arbeidsmarkt nog steeds sterk is. De belangrijkste vraag wordt daarbij of de lonen sneller lijken te stijgen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Als we mogen afgaan op de toespraken die ECB‑vertegenwoordigers vorige week hielden, blijft de ECB zich volledig richten op het omlaag brengen van de inflatie en is het einde van de renteverhogingscyclus nog niet in zicht. De euro profiteert echter nauwelijks van de ‘hawkish’ houding van de ECB, want het nieuws uit China is zwak en in de verwerkende industrie gaat het in het algemeen niet goed.

Er is volgens ons nog steeds veel ruimte voor extra renteverhogingen, zelfs na de recente stijging van de verwachtingen voor de terminal rate. Wij denken niet dat de rente van de ECB onder de 4% zal blijven. De snelle raming van de inflatie bevestigde onze opvatting vorige week tot op zekere hoogte. De kerninflatie, waar de ECB in haar communicatie steeds nadrukkelijker op wijst, steeg zelfs weer een beetje en lijkt zich nu duidelijk te stabiliseren op een onaanvaardbaar hoog niveau: boven de 5%.

Dollar

De cijfers over de Amerikaanse economie zijn de laatste tijd opwaartse verrassingen geweest. Zowel de bestellingen van duurzame goederen als de verkopen van nieuwe woningen waren vorige week hoog. Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen blijft laag en de bbp-cijfers voor het eerste kwartaal werden opwaarts bijgesteld in verband met hogere consumentenbestedingen en exportcijfers.

De verwachtingen voor verdere renteverhogingen door de Fed worden steeds verder opgeschroefd, maar de dollar heeft daar tot nu toe niet zoveel aan gehad, deels omdat de verwachtingen voor renteverhogingen voor alle G10-landen stijgen. Wij verwachten dat er deze week nog meer goed nieuws komt, in de vorm van een sterk arbeidsmarktrapport. Dit zal echter niet zoveel effect op de koers van de dollar hebben, tenzij er indicaties zijn dat de lonen weer sneller stijgen.

Pond

Het VK heeft een stille week achter de rug waarin de koers van het Britse pond dicht bij die van de euro en de Amerikaanse dollar bleef. Het pond profiteert nog steeds van de ‘hawkish’ ommezwaai die de Bank of England bij de bijeenkomst van juni maakte en waarbij vooral de renteverhoging van 50 basispunten verrassend was.

De marktverwachting voor de ‘terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen) in het VK gaat nog steeds in de richting van 6,5% – verreweg het hoogste percentage van de G10. De Britse economie lijkt het vooralsnog aan te kunnen. Voor het pond is dit een ‘bullish’ combinatie van factoren.