Nuveen: Genoeg beleggingskansen ondanks onrust op de markten

Nuveen: Genoeg beleggingskansen ondanks onrust op de markten

Outlook
Koersgrafiek (02)

De onrust op de financiële markten door de blijvende hoge inflatie en de renteverhogingen houdt aan. Beleggers zijn op hun hoede en trekken de knip niet open waardoor ze op grote hoeveelheden cash zitten.

Dat blijkt uit de midyear outlook van de Global Investment Commitee van de Amerikaanse vermogensbeheerder Nuveen. 

  • Nuveen verwacht in 2024 een milde recessie van beperkte omvang, de inflatie blijft hoog en dit zal voelbaar zijn op de arbeidsmarkt. Renteverlagingen zijn nog niet in zicht.
  • Amerikaanse gemeente-obligaties zijn een prima investering, de infrastructuursector veert op en private credit profiteert van een milde recessie. 

Aandelen

De aandelenmarkt heeft het zwaar te verduren, zegt CIO Saira Malik. Ze vreest dat het prijszettingsvermogen van veel bedrijven afneemt en dat zal worden weerspiegeld in de winstcijfers.

'De volatiliteit en onzekerheid houden aan, waardoor Nuveen terughoudend is bij het beleggen op de aandelenmarkt.'

Malik is wel te spreken over de Amerikaanse large-cap bedrijven en vooral over de grote techspelers. Ze is wat minder enthousiast over de Amerikaanse small-caps nu een recessie op uitbarsten staat.

'Daarnaast koersen aandelen uit opkomende landen hoger, dankzij de zwakkere Amerikaanse dollar en het versoepelde monetaire beleid van China. Nuveen richt zich op kwalitatieve, cyclische sectoren met een sterke cashflow, aangezien zij de motor achter de economische activiteit zijn. Voor private-equity zijn de tijden minder gunstig.'

Fixed income

Het risico-rendementsprofiel van obligaties is momenteel aantrekkelijk, zegt Anders Persson, Hoofd Fixed Income.

'Zodra de spreads oplopen, is het tijd om in Amerikaanse gemeenteobligaties te stappen. In plaats van obligaties met een korte looptijd, heeft Nuveen de voorkeur voor schuldpapier met een middellange tot lange looptijd.'

Volgens Persson zijn de vooruitzichten voor high yieldobligaties met een hoge rating goed. Bovendien verwacht hij dat de private credit-markten niet lijden onder een milde recessie.

Vastgoed

De tegenwind waarvan de vastgoedsector behoorlijk last heeft gehad, begint iets te luwen, stelt Hoofd Vastgoedbeleggingen Carly Tripp.

'Het transactievolume is nog lang niet op peil, liquiditeit ontbreekt nagenoeg en met name in de kantorenmarkt kunnen kredietnemers in toenemende mate niet aan hun aflossingsverplichtingen voldoen.'

Tripp verwacht dat er beleggingskansen liggen bij winkelcentra, bedrijfsruimtes en seniorenwoningen.

'De renteverhogingen hebben ertoe geleidt dat Nuveen vastgoedobligaties verkiest boven beursgenoteerd vastgoed. In Europa opteert Nuveen voor het beleggen in huurwoningen in buitenwijken van groeisteden. In de VS richt Nuveen zich vanwege de vergrijzing op medische centra en daarnaast op betaalbare huurwoningen.'

Alternatives

In het publieke infrastructuurbeleggingslandschap geeft Nuveen de voorkeur aan de gereguleerde nutsbedrijven zoals Amerikaanse afvalbedrijven. Real Asset-experts Justin Ourso en Jay Rosenburg richten zich op investment grade-obligaties die worden uitgegeven door infrastructuurbedrijven.

'De private infrastructuurbeleggingen worden ondanks de hogere rente gestut door stevige pijlers. Deze bedrijven profiteren van de energietransitie. Nuveen ziet ook brood in landbouwgrond, waarop in toenemende mate veldgewassen geteeld worden en ook in de agribusiness voor huisdiervoeding. Bosbouw geldt als interessante belegging omdat er veel vraag is naar hout door bouwbedrijven. De grondstofmarkten krabbelen weer op, maar van een bull markt is echt nog geen sprake.'