Abrdn: Wees terughoudend in tweede helft 2023

Abrdn: Wees terughoudend in tweede helft 2023

Recession (threat)
Outlook vooruitzicht (17) navigeren.jpg

Hoewel de wereldeconomie de afgelopen zes maanden overwegend positief heeft verrast, zijn de eerste tekenen van afkoeling al voelbaar.

‘Wees de komende zes maanden terughoudend.’ Dat stelt James Athey, beleggingsstrateeg van vermogensbeheerder abrdn, in zijn outlook voor de rest van het jaar. De afkoeling van de wereldeconomie ‘geldt vooral voor de productiesectoren in de grote economieën. Maar omdat er nog veel vraag is naar arbeidsintensieve diensten, is de werkloosheid laag. Dit betekent dat centrale banken voorlopig geen soepeler beleid gaan voeren, ondanks de desinflatie. 

Het effect van de recent genomen monetaire maatregelen van de centrale banken wordt pas merkbaar in de tweede helft van 2023 omdat de economieën dan pas echt beginnen te vertragen. Dit wordt ook in de hand gewerkt door huishoudens die minder uitgeven omdat de bodem van hun in coronatijd opgebouwde spaarpotten in zicht raken.’

Recessie nog niet ingerprijsd?

abrdn blijft gematigd positief als het gaat om obligaties met een lange looptijd, die aantrekkelijke rendementen en defensieve kwaliteiten bieden tijdens deze late conjunctuurcyclus. ‘Dit staat in schril contrast tot het scala aan cyclische aandelen die uitgaan van een naadloos desinflatietraject met weinig economische schade. Wij zetten hier echter de nodige kanttekeningen bij gezien de snelheid waarmee we van het ene naar het andere uiterste bewegen en de nog onbekende impact van de snelle afbouw van het soepele monetaire beleid. Bedrijven en huishoudens zijn beladen met schulden die zijn gefinancierd door de banken en hebben nu te kampen met oplopende renteaflossingen. En dat is zorgelijk’, aldus Athey. 

‘We gaan ervan uit de grote delen van de wereld te maken krijgen met een recessie maar de markten denken daar blijkbaar anders over. Dat geeft ons de kans om ons qua beleggingen defensief te positioneren.’