UBS AM: Ongelijk herstel in China biedt nu al koopkansen

UBS AM: Ongelijk herstel in China biedt nu al koopkansen

China
China.jpg

Internationale beleggers wachten op een duidelijk signaal om hun posities in Chinese aandelen weer te vergroten.

Toch zijn er nu ook al koopkansen te vinden, schrijft Bin Shi, Hoofd Chinese aandelen bij vermogensbeheerder UBS AM, in zijn analyse ‘The pulse on China’s economy and stocks’.

'In China veert de economie weer op dankzij een sterke vraag, zoals blijkt uit de data van de bestedingen in de detailhandel en het reisverkeer tijdens de Gouden Week. Tegelijk blijft de verkoop van grote producten zoals auto's en vastgoed achter bij de verwachtingen, omdat het tijd kost om het vertrouwen te herstellen na de pandemie', aldus Shi.

'Dit ongelijke herstel heeft niettemin het potentieel om opwaarts te verrassen. Veel van de toonaangevende bedrijven kunnen nog steeds een winstgroei van 15 procent tot 20 procent realiseren door op de uitgaven te letten en naar het buitenland te exporteren.'

'De financiële markten verwachten meer concrete steunmaatregelen van de Chinese regering. Voor ons is het echter belangrijker dat de maatregelen duidelijk zijn en dat ze zonder dubbelzinnigheid kunnen worden geïnterpreteerd en uitgevoerd. Een duidelijke en consistente koers van de regering zal meer doen om het sentiment van de ondernemers te herstellen en investeringen aan te moedigen.'

Geopolitieke spanningen

'Op internationaal vlak baren de geopolitieke spanningen tussen China en de VS zorgen. Een economische ontkoppeling van de twee landen is voorlopig onwaarschijnlijk omdat ze sterk afhankelijk zijn van elkaar. Sancties, met name tegen  de in- en export van halfgeleiders, kunnen echter een nadelig effect hebben op technologiebedrijven, ook al is er geen onmiddellijke deuk in de economische groeicijfers', stelt de UBS AM expert.

Desondanks heeft Bin Shi veel vertrouwen het langetermijnpotentieel van Chinese bedrijven, met name door hun sterke concurrentievermogen. 'Deze bedrijven passen zich niet alleen aan de verschillende, externe uitdagingen in deze volatiele omgeving aan, maar ze blijven ook investeren in technologie, in onderzoek en ontwikkeling (O&O), en beheersen de kosten.'

'Internationale beleggers zijn neutraal tot onderwogen in China. Veel beleggers surften vorig jaar mee op het herstel, maar stapten in het eerste kwartaal van dit jaar uit en namen hun winst. Het lijkt er nu op dat ze wachten op een duidelijk signaal en een positieve katalysator om weer in te stappen.'

'Het genereren van alfa is de laatste drie jaar een grotere uitdaging geworden, maar wat ons betreft, is de Chinese economie groot genoeg. Er is een groot aantal bedrijven om uit te kiezen. De waarderingen zijn laag en elke positieve ontwikkeling kan de markt omhoogstuwen. Op basis van diepgaand fundamenteel onderzoek blijft UBS AM zich richten op bedrijven van hoge kwaliteit die volgens ons op lange termijn succesvol zullen zijn. De geschiedenis leert dat je het beste kan beleggen wanneer andere beleggers zich het meest ongemakkelijk voelen.'