Principal AM: Europese aandelen, een herrijzend diversificatiemiddel

Principal AM: Europese aandelen, een herrijzend diversificatiemiddel

Equity Europe
Stock exchange euromunten.jpg

Veel beleggers werden de afgelopen maanden verrast door de sterke ontwikkeling van Europese aandelen, die een aanzienlijke outperformance lieten zien ten opzichte van Amerikaanse aandelen.

De verbeterde situatie op de Europese markten weerspiegelt een samenvloeiing van factoren, waaronder een sterkere valuta en een renaissance in de productiesector, die de mogelijkheden ondersteunen voor verbeterde diversificatie bij aantrekkelijke waarderingen voor wereldwijde beleggers.

Gedurende het grootste deel van het voorbije decennium presteerden Amerikaanse aandelen beter dan Europese aandelen, dankzij een sterke Amerikaanse dollar, solide winstgroei en een hoge concentratie van megacap-technologiebedrijven.

In de afgelopen maanden hebben de Europese aandelenmarkten echter beter gepresteerd dan Amerikaanse aandelen, wat het optimisme over de diversificatievoordelen van beleggen in het buitenland een nieuwe impuls heeft gegeven.

Al sinds de wereldwijde financiële crisis hebben buitenlandse beleggers Europese aandelen grotendeels gemeden, in een weerspiegeling van de aanhoudend pessimistische vooruitzichten voor de regio. Europese aandelen werden vooral hard getroffen door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan voor de energieprijzen en de energiezekerheid.

Maar nu sommige van deze zorgen zijn afgenomen, verschuift de focus op Europa naar structurele veranderingen: de innovatieve benadering van energie-onafhankelijkheid, digitalisering en een een renaissance van de productiesector, die wordt aangedreven door de wereldwijde wederopbouw van de toeleveringsketens. Ook is het financiële systeem van de regio na bijna 15 jaar van schuldenafbouw en consolidatie sterk verbeterd.

Net als andere internationale markten heeft Europa geprofiteerd van een zwakkere Amerikaanse dollar, die in oktober 2022 een hoogtepunt bereikte na een decennialange stijging. En ondanks de recente outperformance worden Europese bedrijven nog altijd verhandeld tegen historisch lage waarderingen in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers, wat een belangrijke aanzet kan zijn tot verdere opwaartse waarderingen.

Terwijl Amerikaanse markten periodes van onzekerheid en volatiliteit doormaken, vormen Europese aandelen een aantrekkelijke diversificatie voor beleggers en een potentiële toegangspoort tot wereldwijde groei tegen lagere prijzen.