T. Rowe Price: Beursval in 2022 vereist herziening defensieve strategieën

T. Rowe Price: Beursval in 2022 vereist herziening defensieve strategieën

Outlook Recession (threat)
Koersgrafiek (07) koers pijl omlaag daling crisis

Zelfs vóór het omvallen van Silicon Valley Bank in de VS en de redding van Credit Suisse in Europa was de prognose voor 2023 dat het een volatiel beursjaar zou worden.

Natuurlijk hebben beleggers altijd te maken met onzekerheden, maar de hoge marktvolatiliteit die we nu zien, lijkt structureel, stelt Michael Walsh, Multi-Asset Solutions Strategist bij T. Rowe Price. 'Dit betekent dat beleggers anders moeten kijken dan de traditionele manieren van risicobeheer.'

Een traditionele en bekende manier van risicobeheer is de diversificatie van een portefeuille met obligaties en aandelen. Het vastrentende deel van de portefeuille biedt inkomen en risicobeperking. Aandelen daarentegen bieden opwaarts rendementspotentieel. De lage correlatie tussen de twee activaklassen draagt bij tot de risicovermindering van gemengde portefeuilles. Doorgaans investeren beleggers (en fondsen) die streven naar gediversifieerde strategieën 60% in aandelen en 40% in obligaties. De defensievere combinatie van 50/50 is ook bekend.

Deze gemengde portefeuilles hebben jarenlang beleggers tevreden gesteld die streefden naar rendement met een lager risico. Het klimaat was bijzonder positief voor hen dankzij de stijgende aandelenmarkten na de wereldwijde financiële crisis in 2007-2008. Tegelijkertijd zorgde de dalende rente voor prijsstijgingen van obligaties. In 2022 kregen gemengde portefeuilles echter zware klappen. Zowel de aandelenmarkten als obligatie markten namen synchroon een duikvlucht, waardoor negatieve rendementen ontstonden.

Een nieuwe manier van risicospreiding 

De brede marktdalingen in 2022 hebben gevolgen voor de manier waarop beleggers met risico's zouden moeten omgaan, stelt Walsh. 'We moeten opnieuw kijken naar de correlatie tussen aandelen en obligaties, en ook de beleggingsresultaten van 2022 zullen van invloed zijn op de risicoperceptie', aldus Walsh.

Dit heeft gevolgen voor particuliere en institutionele beleggers, maar ook voor defensieve beleggingsfondsen met een laag risico. 'Het is voor beleggers cruciaal om te weten of portefeuilles met een laag risico nog steeds een laag risico hebben.'

Uitgaande van maandelijkse historische rendementen stelt Walsh: 'Een lager-risico-portefeuille in 2010-2019 kende een gemiddelde volatiliteit van zo’n 4 tot 6%. Dit betekent dat de maandelijkse portefeuillerendementen een gemiddelde opwaartse of neerwaartse beweging (standaardafwijking) maakten van 4 tot 6% op jaarbasis. Diezelfde portefeuille zal nu waarschijnlijk een volatiliteit van 8% of meer opleveren. Wij denken dat veel beleggers hier nog geen rekening mee hebben gehouden.' Voor een neutrale 50/50 portefeuille berekent Walsh een volatiliteit van 5,4% voor 2010-2019. 'Beleggers in een dergelijke portefeuille werden van 2020 tot 2022 echter geconfronteerd met een volatiliteit van 10,3%.'

Walsh concludeert dat beleggers hun kijk op diversificatie moeten veranderen en een meer gedetailleerde aanpak kunnen hanteren. Voor een goed risicobeheer is een strategie nodig die verder gaat dan een eenvoudige verhouding tussen aandelen en obligaties. Vorig jaar hebben zowel de obligatie- als de aandelenmarkten aanzienlijke verliezen geleden. Als beide belangrijke bouwstenen zich hetzelfde gedragen, is de oude diversificatiepraktijk van het mengen van aandelen/obligaties minder effectief.

Hogere volatiliteit, maar ook hoger rendementspotentieel 

Walsh: 'Het goede nieuws: voor de komende jaren verwachten we hogere rendementen in aandelen en obligaties. Dus als je de volatiliteit kunt beheersen, heb je betere rendementsvooruitzichten.' Waarom deze positieve verwachtingen? Waarderingen in aandelen- en obligatiemarkten, die bij het ingaan van 2022 voor veel markten op meerjarige hoogtepunten stonden, zijn eerder dit jaar sterk teruggevallen. Hogere yields bieden kansen in obligaties. Lagere multiples bij aandelen impliceren meer ruimte voor positieve stijgingen in de toekomst, waardoor de aandelenrendementen een impuls krijgen.

Het marktrisico is echter duidelijk toegenomen; gezien het wegvallen van de monetaire beleidssteun in de meeste grote economieën is dit waarschijnlijk een structurele verandering. Walsh: 'Wij denken dat de recente volatiliteitsniveaus het nieuwe normaal zijn en dat de periode van 2010 tot 2019 waarschijnlijk een uitschieter is geweest. Het is onwaarschijnlijk dat beleggers hierop voorbereid zijn.'

Beleggers kunnen zich voorbereiden op volatiele markten 

Hoe kunnen beleggers zich voorbereiden op volatielere markten en tegelijkertijd het hogere rendementspotentieel benutten? Walsh biedt drie benaderingen: 

  1. Kies voor een wereldwijde blootstelling en gediversifieerde beleggingscategorieën. De grote spreiding van de rendementen en de voortdurende volatiliteit op de belangrijkste markten tonen aan hoe belangrijk het is om wereldwijd te beleggen. Bovendien zal geen enkel beleggingssegment (staatsobligaties, alternatives of edelmetalen) altijd een anker vormen voor multi-assetportefeuilles. De les voor institutionele beleggers is bijvoorbeeld om voor staatsobligaties verder te kijken dan hun eigen land en een meer mondiale portefeuille op te bouwen. Het is cruciaal om ook binnen een beleggingscategorie te diversifiëren.
  2. De traditionele rol van staatsobligaties als veilige haven in tijden van onzekerheid is wellicht terug. Denk ook aan safe-haven valuta's. Als het marktsentiment zeer negatief wordt, zal de aantrekkingskracht van Amerikaanse Treasuries, Duitse Bunds of Japanse staatsobligaties als "terugkeer van kapitaal" waarschijnlijk weer opleven. Meer in het algemeen biedt het aanboren van de wereldwijde markt voor staatsobligaties, met systematische afdekking van overzeese valutablootstelling, diversificatie en een breder scala aan beleggingsmogelijkheden. Allocaties aan safe-haven valuta's (zoals de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank en de Japanse yen) kunnen in tijden van stress bijdragen aan de diversificatie van de portefeuille.
  3. Selecteer aandelen met de nadruk op beperking van het neerwaartse risico. Beleggers kunnen technieken overwegen waarmee zij een positie in aandelen kunnen behouden en tegelijkertijd ernstige neerwaartse risico's kunnen beperken. Derivaten zijn een middel om dat te bereiken.