Ostrum AM: Deadline schuldenplafond VS nadert, weinig safe havens voor beleggers

Ostrum AM: Deadline schuldenplafond VS nadert, weinig safe havens voor beleggers

Fixed Income United States
Dollar.jpg

De deadline voor het ophogen van het schuldenplafond in de VS nadert. Hoewel er een kleine kans is dat de VS op 1 juni niet meer aan de betalingsverplichting kan voldoen, is er wel een risico op een default. Er zijn bovendien maar weinig vluchtwegen voor beleggers, concludeert Axel Botte, head of market strategy bij Ostrum AM, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Botte stelt dat het schuldenplafond is verworden tot ‘een gevaarlijk politiek wapen in een verdeeld Congres’. 'De Republikeinen en president Biden zijn nog steeds in gesprek om de schuldlimiet te verhogen, nu de schatkist van de VS naar verwachting aan het eind van de maand leeg is.” Een faillissement van de VS zou onmiddellijke gevolgen hebben voor Amerikaanse huishoudens en wereldwijde beleggers', aldus Botte.

Hoewel Botte een default niet waarschijnlijk acht, is het risico dat de VS wel ‘failliet’ gaan aanwezig. Het risico dat het gebeurt is dit jaar hoger dan in 2011, de ergste Amerikaanse schuldencrisis tot nu toe en het jaar waarin rating agency Standard & Poor's de rating van de Amerikaanse overheid verlaagde. Ook nu is een verlaging van de rating van kortlopende Amerikaans schuld mogelijk.

Botte haalt een onderzoek van Bloomberg onder 600 beleggers aan, waaruit blijkt dat als het tot een default komt, beleggers maar een handjevol schuilplaatsen hebben. 'Beleggers grijpen waarschijnlijk terug op de oudste hedge in het boek: goud. Met goud dat boven de grens van $2.000 noteert, is de hedge niet goedkoop nu de centrale banken van de opkomende economieën hun goudreserves uitbreiden in een poging hun reserves te diversifiëren, weg van de Amerikaanse greenback.'

Yen of crypto

Valuta's zoals de Japanse yen of zelfs cryptocurrencies zouden alternatieve toevluchtsoorden kunnen vormen, stelt Botte. 'Gezien de recente druk op banken in Zwitserland is de yen waarschijnlijk in een betere positie dan de Zwitserse frank om het Amerikaanse kredietrisico af te dekken.'