DWS: De high-yieldobligatiemarkt bevindt zich in een kritieke fase

DWS: De high-yieldobligatiemarkt bevindt zich in een kritieke fase

High Yield
Obligaties (03)

We koersen met z’n allen van datapunt naar datapunt omdat het momenteel erg lastig is om in te schatten welke factor economisch het zwaarste weegt.

Dat schrijven de beleggingsstrategen van vermogensbeheerder DWS in de nieuwe market outlook. Zal het de te hoge inflatie zijn, een dreigende recessie of de angst dat de problemen bij Amerikaanse banken overslaan naar andere sectoren?

Europese bedrijven hebben het dit jaar tot dusver beter gedaan dan die in de VS, alhoewel het gat met de Amerikaanse aandelenkoersen nog altijd 27% in het voordeel van de Amerikanen is. De winstverwachtingen zijn door de meeste bedrijven wel iets naar beneden bijgesteld dus het is belangrijk om bedrijfsniveau aandelen te selecteren en niet op  sectorniveau.

De tegenwind in opkomende landen luwt als gevolg van de minder sterke dollarkoers. Ook het feit dat de Fed hoogstwaarschijnlijk een rentepauze inlast werkt in het voordeel voor die markten. Daarnaast zijn aandelen van bedrijven in de zogeheten groeilanden niet te duur. Als de recessie in de ontwikkelde markten meevalt, zal er een cyclisch herstel zijn in de tweede helft van dit jaar.

De high-yieldobligatiemarkt is bezig aan een opmars. Het risicokader is gunstig. Liefst 60% van de bedrijven heeft een BB-rating. Toch is het beleggen in high-yieldobligaties niet zonder risico. De markt bevindt zich in een kritieke fase van de kredietcyclus: deze fase is berucht om haar incidenten. Alhoewel DWS de kans klein acht dat bedrijven, ondanks de herfinancieringsproblemen in de markt, hun verplichtingen richting obligatiehouders niet na kunnen komen, stelt de vermogensbeheerder dat beleggers moeten wel rekening houden met meer koersschommelingen.