Bob Homan: Van linksonder naar rechtsboven

Bob Homan: Van linksonder naar rechtsboven

Recession (threat)
Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Wie zich laat meesleuren door de negatieve teneur van het nieuws, laat veel kansen op rendement liggen. Er is namelijk heel veel dat wel gewoon goed gaat.

Van kranten lezen of journaals kijken raak je bepaald niet in extase. Het nieuws gaat over ongelukken, oorlog, of de vastgelopen politiek. Niets om blij van te worden dus. Dat er een boel dingen ‘gewoon goed’ gaan, daar wordt in principe niet over bericht. Sterker nog, het wordt niet eens als nieuws gezien.

Iets soortgelijks geldt voor beleggen. Als je artikelen en blogs leest over de beurs, leggen ze je haarfijn uit waar het mis gaat en waarom de beurs wel naar beneden moet. Het zit diep in onze natuur om beducht te zijn voor het negatieve. Je weet wel, zoals het verhaal van de oermens die wel bang moest zijn voor de sabeltandtijger. Hij die het niet was, is inmiddels opgepeuzeld en heeft zijn ‘dappere’ genen niet aan ons door kunnen geven.

De voorspelling van een even onvermijdelijke als gruwelijke recessie was in het afgelopen half jaar het hoofdthema van de marktvorsers. Veel beleggers houden hun geld om die reden aan de kant, terwijl de aandelenmarkt inmiddels aardig is opgelopen.

Natuurlijk, die recessie komt er heus wel een keer, maar misschien is het dapperder om, in plaats van op zoek te gaan naar wat er allemaal mis kan gaan, te kijken naar wat er goed gaat. Toen de onrust rond enkele banken de angst voor een recessie aanwakkerde, waren de economische cijfers bijvoorbeeld ver boven verwachting. Tegelijkertijd vielen de inflatiecijfers juist lager uit dan verwacht.

Dan kan je zeggen ‘het is enkel uitstel van de recessie’ - en dat is ook zo, want ooit komt het ervan. Maar als je erop gaat zitten wachten, zal je altijd te voorzichtig beleggen en veel rendement mislopen. Dus laten we het vooral positief benaderen: als de inflatie straks harder terugvalt dan verwacht en de lonen een goede inhaalslag hebben gemaakt, schiet de koopkracht omhoog en is de recessie weer wat verder weg.

Een tip voor alle krantenlezers en journaalkijkers: als er ergens malaise is, bedenk dan dat het morgen beter kan zijn. En als er ergens iets vervelends gebeurt, zijn er veel andere plekken waar dingen juist heel goed gaan. En speciaal voor de beleggers: de koersgrafiek loopt uiteindelijk van linksonder naar rechtsboven. Positief kijken levert naast een beter gevoel ook een beter rendement op.