Iris van de Looij: Wapens of uitvaarten, wie vertegenwoordig jij?

Iris van de Looij: Wapens of uitvaarten, wie vertegenwoordig jij?

Asset Management
Iris van de Looij (DUFAS)

Door Iris van de Looij, Algemeen Directeur van DUFAS, de branchevereniging van vermogensbeheerders in Nederland

Al vier jaar lang vertegenwoordig ik de vermogensbeheersector. Dat is een vak apart en een grote uitdaging. Want wij zijn niet de enige sector die zichtbaar wil zijn en van zich wil laten horen.

In de lift

Ik stap in de lift op weg naar een overleg met directeuren van brancheverenigingen. Er staan al twee mensen in waar ik direct maar even kennis mee maak.

‘Dag, ik ben Peter. Ik vertegenwoordig de sector voor jachtbenodigdheden.’

‘Hallo, ik ben Iris, van de vermogensbeheersector.’

‘Oh, de vermogensbeheerders’, zegt Peter. ‘We hebben in onze sector wel steeds meer moeite met kapitaal aantrekken sinds de vermogensbeheerders niet meer in wapens beleggen.’

‘Ah, je bent dus van de wapenindustrie. Maar jullie noemen dat jachtbenodigdheden?’ ‘Ja’, zegt Peter, ‘dat klinkt beter.’

‘Hi, ik ben Patricia, van de uitvaartondernemers.’

‘Hallo, ik ben Iris. Hey, jullie hebben wel een mooi businessmodel samen: wapens en uitvaarten’, zeg ik, vlak voordat we arriveren op de etage. Ze glimlachen zuinigjes.

Het is mijn eerste keer bij een overleg van VNO-NCW waar meer dan honderd mensen met mijn functie op af zijn gekomen. Het is een enorme zaal met tafels met microfoontjes. Ik kom terecht tussen de directeur van de vereniging van bakkers en patisserieën, die verdacht slank is, ‘ja, je leert wel nee zeggen tegen een taartje’ en de directeur van de energiebedrijven.

Verdringen rond ambtenaren en Kamerleden

Zo stapte ik in de wereld van de brancheverenigingen. En ik heb in mijn werk meer gemeen met de slanke dame van de bakkers, dan met veel mensen in mijn eigen sector. Want we zijn allemaal bezig met regelgeving en fiscaliteit die impact hebben op onze sector en we proberen deze allemaal aangepast te krijgen.

Daarvoor reageren we op consultaties van wetteksten, spreken we met stakeholders, ministeries, ambtenaren en Tweede Kamer-leden. We zoeken coalitiepartners die hetzelfde willen als wij, om samen mee op te trekken en een sterker geluid te laten horen. We bestuderen verkiezingsprogramma’s en volgen tweets, moties en Kamervragen van politici, om een beeld te krijgen van hun standpunten. We verdringen ons rond dezelfde mensen, om allemaal onze stem te laten horen. Alles wordt door de trechter geduwd van het Nederlandse politieke systeem.

Vechten voor zichtbaarheid

De COVID-tijd heeft de branchevereniging weer sterk op de kaart gezet. Want iedereen had ons nodig voor afstemming binnen de sector en snelle verspreiding van nieuwe maatregelen van het kabinet. Nu echter de kosten voor energie en personeel zijn toegenomen, wordt de contributie voor de branchevereniging door veel bedrijven weer kritisch bekeken.

Dat is onze wereld. Een wereld die ik deel met de vereniging voor ziekenhuizen, de bouw, de metaalindustrie, de media, de horeca en vele andere. Een wereld waar wij onze stem proberen te laten horen als vermogensbeheersector. In een wereld waar al zo veel stemmen klinken van anderen en andere belangen worden verdedigd. In deze wereld moet je continu vechten voor zichtbaarheid. Ik ben daarom dankbaar voor de kans om jullie met deze columns voor Financial Investigator te betrekken bij de dingen waar ik voor de sector mee bezig ben.