eToro: Verrassend effect van de financiële onrust

eToro: Verrassend effect van de financiële onrust

Banks
Koersen.jpg

Na het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en Silvergate Bank op 10 maart was deze week de Zwitserse bank Credit Suisse aan de beurt.

‘Buurman’ UBS kocht de noodlijdende bank voor een bedrag ver onder de boekwaarde. De financiële markten sidderen bij de gedachte dat een herhaling van de bankencrisis van 2008 zich aandient. Op woensdag zijn we waarschijnlijk veel wijzer, als Fed-baas Jerome Powell heeft gesproken na het Amerikaanse rentebesluit. Tot die tijd zien we op de beurs een vertrouwd effect én een verrassend effect.

Vertrouwd: bitcoin, goud en staatsobligaties als vluchthavens

In tijden van stress op de beurs vluchten beleggers naar beleggingscategorieën die gezien worden als veilig. Bitcoin, direct na de financiële crisis van 2008 in de markt gezet als alternatief voor fiatgeld, steeg vorige week met 35%. Goud, een meer traditionele vluchthaven steeg met 7%. Ook de tweejarige Amerikaanse staatsobligatie werd in groten getale gekocht. De effectieve rente daalde daardoor in een week van 4,6% naar 3,8%, een verschil van 17%.

Verrassend: technologieaandelen blijven goed liggen

Bij echte paniek op de beurs dalen de koersen van de meest risicovolle aandelen over het algemeen het hardst. Dat was nu niet het geval. Wereldwijd werden bankaandelen van de hand gedaan uit angst voor een domino-effect. Andere sectoren, zoals energie, volgden uit angst voor een mogelijke recessie met een harde landing. De categorie die verraste bestond uit technologieaandelen van goede kwaliteit. In de onderstaande grafiek is dit geïllustreerd aan de hand van de koersontwikkelingen van ING, ABN AMRO, Shell en ASML. Door de forse rentedalingen werden groeiaandelen die een groot deel van de winst in de verdere toekomst hebben liggen relatief gezien meer waard.

 

21032023 eToro

 

Rentebesluit Federal Reserve: drie scenario’s

Op woensdag 22 maart neemt de Amerikaanse centrale bank opnieuw een rentebesluit. De verwachting is een kleine verhoging van 0,25% naar 5%, maar wat zal Jerome Powell beslissen nu hij de zorgwekkende ontwikkelingen bij de banken heeft gezien? De rente kan omhoog, gelijk blijven of omlaag gaan.

  1. Bij een renteverhoging geeft de Fed voorrang aan het bestrijden van de inflatie. Maar haalt dat niet nog meer banken of andere bedrijven onderuit?
  2. Powell kan ook een pauze inlassen door de rente onveranderd te laten. Het risico bestaat dat de markt dit zal uitleggen als besluiteloosheid.
  3. Is er achter de schermen meer aan de hand dan we nu denken dan zou de Fed de rente ook kunnen verlagen - een scenario waar op dit moment alleen de naar ‘veilige’ havens vluchtende beleggers rekening mee houden. Als de schade aan de economie niet al te ernstig blijkt te zijn kunnen kwalitatief hoogwaardige technologieaandelen zich opmaken voor een verrassende relief rally.