Ethenea: ECB depositorente stijgt in juli wellicht naar 4,5%

Ethenea: ECB depositorente stijgt in juli wellicht naar 4,5%

ECB
Rente (04) inflatie

Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij ETHENEA Independent Investors S.A., kijkt verder dan het volgende rentebesluit van de ECB op 16 maart 2023 en analyseert de waarschijnlijke inflatietrend.

'De Europese Centrale Bank (ECB) heef duidelijk bekendgemaakt dat ze ook in maart haar belangrijkste rentetarieven met 50 basispunten zal verhogen. Maar wat zal er daarna gebeuren tijdens de vergaderingen van mei, juni en juli

Holzmann, de vertegenwoordiger van Oostenrijk in de directie van de ECB, die bekend staat als een voorstander van harde restrictieve maatregelen, verklaarde onlangs dat hij ook bij deze gelegenheden zou doorgaan met verdere verhogingen van 50 basispunten.

Pas boven een depositorente van 4% zou het beleid van de ECB een beperkend effect hebben op de inflatie enn in februari was de inflatieontwikkeling zorgwekkend, met een jaarlijkse stijging van 8,5%.

Met het rentebesluit op 16 maart 2023 zal de ECB ook haar nieuwe inflatieprognose bekendmaken. Het is duidelijk dat de gerapporteerde inflatie in maart 2023 sterk zal dalen. Een jaar geleden, in maart 2022, waren de benzine- en dieselprijzen immers gestegen tot meer dan 2 euro per liter en momenteel liggen ze daar ruim onder. Volgens de berekeningen van het portefeuillebeheer van ETHENEA is in maart 2023 een inflatie van 6% mogelijk. 

Vooruitblikkend naar de verwachte ontwikkeling van de inflatie in de volgende maanden zien we dat een lagere inflatie van ongeveer 4% waarschijnlijk is in september en oktober 2023. Dit komt doordat de gasprijzen op de groothandelsmarkten in augustus 2022 explodeerden en vervolgens aan de klanten werden doorberekend.

Na oktober verwachten wij een verdere versnelling richting 5%. Op basis hiervan en om tijdig te kunnen reageren zou de ECB de depositorente in juli eigenlijk tot 4,5% moeten verhogen 

Bovendien zijn er nog vele andere redenen waarom de ECB voorzichtig moet zijn: de inflatie in de eurozone is altijd afhankelijk van de mondiale ontwikkelingen. Als China en Japan hun groei blijven opvoeren, zal het voor de ECB moeilijker worden om de inflatie in toom te houden.

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de landen van de eurozone in 2023 gaan bezuinigen; pas in 2024 wil de EU haar lidstaten daartoe dwingen. De consumenten hebben ook genoeg geld op zak, ze hebben spaargeld uit de coronaperiode en vrezen nauwelijks voor hun job. Ook dit is een tegenwind voor een snelle daling van de inflatie.

Een depositorente van 4,5% vormt een goed uitgangspunt voor de ECB om de verdere ontwikkelingen in het najaar te analyseren en het rentebeleid zo nodig aan te passen.'