Natixis IM: ECB verhoogt in maart rente met 50 bps

Natixis IM: ECB verhoogt in maart rente met 50 bps

ECB
Rente (01)

Ondanks hogere volatiliteit op financiële markten deze week, verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente deze week met 50 basispunten.

Ook in mei zal de ECB met een ‘forse’ renteverhoging komen. Dat is de verwachting van Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy en Nicolas Malagardis, Market Strategist bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers Solutions.

Beleidsmakers van de ECB hebben volgens Chetouane en Malagardis de afgelopen weken duidelijk laten weten dat de centrale bank tijdens haar vergadering in maart een verhoging met 50 basispunten doorvoert.

'Bovendien zal voorzitter Lagarde in mei waarschijnlijk een nieuwe grote verhoging aankondigen na een reeks hoger dan verwachte economische cijfers, waarvan het inflatierapport van februari het duidelijkst is.'

Natixis IM benadrukt dat de nominale inflatie in de eurozone weliswaar is gedaald van de piek van oktober van 10,6% op jaarbasis, maar dat die daling grotendeels is toe te schrijven aan de aanzienlijke daling van de gasprijzen.

'Belangrijker is dat de kerninflatie, exclusief de meest volatiele componenten zoals energie en voedsel, met 5,6% op jaarbasis een nieuw record bereikte, tegen 5,3% in januari. We kunnen stellen dat de schokken uit het verleden, zoals de pandemie, de energieschok en de oorlog nog steeds doorwerken.'