BLI: De wereldeconomie blijft verbazingwekkend veerkrachtig

BLI: De wereldeconomie blijft verbazingwekkend veerkrachtig

Financial markets
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

De Amerikaanse binnenlandse consumptie lijkt het eerste kwartaal te floreren dankzij de sterke arbeidsmarkt, de fikse groei van de lonen en de nog steeds niet uitgeputte spaarreserves.

De ontslaggolven in de sectoren die het goed deden tijdens de pandemie, worden nog steeds ruimschoots gecompenseerd door de jobcreatie in de dienstensector.

'In Europa gaat het zelfs met de industrie de goede kant op, nu de ondernemingen er door de dalende olie- en gasprijzen weer in slagen hun productiekosten onder controle te krijgen', zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. 'In China leiden de stopzetting van het zerocovidbeleid en de heropening van de economie tot een veelbelovende economische heropleving, die ook de inkoopmanagersindexen omhoog stuwde.' Het Japanse bbp in het vierde kwartaal van 2022 steeg met 0,2% ten opzichte van het vorige kwartaal, doordat de binnenlandse consumptie en de exportcijfers bleven toenemen.

Nieuwe renteverhoging ECB lijkt haast zeker

Onder invloed van de veerkrachtige economie en de laatste genuanceerde inflatiecijfers zou de Federal Reserve bij haar volgende bijeenkomst in maart kunnen beslissen om de overheidsrente waarop ze finaal wilde landen, nog op te trekken. Het tempo van de renteverhogingen, in schijven van 25 basispunten, lijkt evenwel niet ter discussie te staan. 'In Europa lijkt nog een renteverhoging met 0,5% in maart haast zeker.'

Langetermijnrente leeft opnieuw op

De gunstige economische groei en de gematigde inflatiecijfers leidden tot een heropleving van de langetermijnrente die de daling van januari heeft uitgevlakt. Zo is de tienjaarsrente opgeveerd in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Eerder zachte landing dan recessie?

Na het forse herstel van januari deden de beurzen het ook in februari goed. 'De veerkracht van de wereldeconomie schraagt de aandelenkoersen en voedt de hoop dat de vertragende activiteit zal leiden tot een zachte landing, en niet tot een recessie', stelt de Luxemburgse econoom. 'Alleen in de groeilanden moesten de beurzen een groot deel van hun winst prijsgeven in januari, na de heropening van de Chinese economie.' Op sectorniveau bleven de verschillen eerder beperkt. Technologie, industrie en financiële diensten voerden het klassement aan, terwijl nutsdiensten, vastgoed en materialen het minder goed deden tijdens de maand.

Stijging dollar nefast voor prijzen edelmetalen

De euro, die sinds september 2022 winst boekte tegenover de dollar, verloor in februari weer terrein. De euro-dollarkoers daalde in de loop van de maand van 1,09 naar 1,06. De dollar won aan kracht door speculaties over de eventuele stijging van de nagestreefde overheidsrente in de Verenigde Staten. 'De stijging van de dollar was nefast voor de prijzen van edele metalen', besluit Guy Wagner.