T. Rowe Price: De energiecrisis is nog maar net begonnen

T. Rowe Price: De energiecrisis is nog maar net begonnen

Recession (threat)
olie (02) grondstoffen

De economie van de eurozone heeft boven verwachting gepresteerd, maar de aanhoudende uitdagingen rond energie kunnen dit jaar uitmonden in een recessie.

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 was de katalysator voor aanzienlijke veranderingen in de economie van de eurozone en op de financiële markten in Europa en daarbuiten. Gezien de immense druk op Oekraïne stemden externe crediteuren in augustus in met een bevriezing van de aflossing op de staatsschuld voor twee jaar.

Razan Nasser, Credit Analyst bij T. Rowe Price, denkt dat dit waarschijnlijk de eerste stap van de herstructurering zal zijn, met waarschijnlijk een gedeeltelijke kwijtschelding op de schuld. Er zal ook een politieke beslissing worden genomen over hoeveel private schuldeisers moeten delen in de kosten van de wederopbouw. De omvang van de wederopbouw- en herstelinspanning zal waarschijnlijk alles overschaduwen wat Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gezien.

Energiecrisis afgewend, uitdagingen op komst

De economie van de eurozone is verzwakt, maar niet zo erg als gevreesd. Een energiecrisis is tot nu toe vermeden, omdat Europese landen er grotendeels in slaagden hun gasopslagfaciliteiten voor de winter te vullen. Dit, in combinatie met de zachte winter, heeft ertoe bijgedragen dat de gasprijs aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de piek van 2022. Hoewel dit bemoedigend is, blijft de overgang van Europa van Russisch gas een grote uitdaging voor 2023 en daarna. In veel opzichten is de energiecrisis nog maar net begonnen.

Nasser denkt dat Europese landen waarschijnlijk voor uitdagingen zullen blijven staan om voldoende fossiele brandstoffen te verkrijgen om aan de vraag te voldoen in de winter van 2023 tot 2024 en daarna. Dit kan hogere prijzen betekenen, waardoor overheden waarschijnlijk energierekeningen moeten blijven subsidiëren. Dit kan op de groei wegen en de eurozone mogelijk later dit jaar in een recessie doen kantelen, vooral omdat de ECB naar verwachting binnenkort met kwantitatieve verkrapping zal beginnen.

Graanprijzen zijn gedaald, maar risico's blijven

In lijn met andere grondstoffen, zijn graanprijzen gedaald dankzij het aanbod van andere gewassen en de graandeal tussen Oekraïne en Rusland. Dit kan echter slechts een verlichting op korte termijn zijn, omdat de deal in maart moet worden verlengd.

Deze krapte creëert potentiële economische uitdagingen en tegenwind voor de wereldwijde groei. In heel 2022 was de groei traag, waardoor de vraagdruk van de grondstoffenprijzen afnam. Maar wanneer de wereldeconomie uiteindelijk herstelt, zal ook de vraag naar grondstoffen toenemen, en de prijzen zullen daardoor waarschijnlijk stijgen. Dit kan doorwerken in een hogere inflatie, die de koopkracht van huishoudens kan verzwakken en op de groei kan wegen.

Hoewel de financiële markten zich lijken te gewennen aan het leven met deze oorlog, stelt Nasser dat de aanhoudende tegenwind van de groei waarschijnlijk zal aanhouden.