Nataxis: Super cycle investeringen in aantocht

Nataxis: Super cycle investeringen in aantocht

War Ukraine
Bouwen Investeren Groei GDP BNP

De oorlog in Ukraine maakt aanzienlijke investeringen door het Westen noodzakelijk. Een nieuwe super cycle van investeringen zal daarom op gang komen. 

'Deze week is het een jaar geleden dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne binnenviel en de wereldeconomie in een reeks geopolitieke en economische schokken duwde, waarvan de gevolgen langdurig effect zullen hebben', stelt Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy bij Nataxis, vandaag. 'Door een sterke stijging van de wereldwijde energie- en voedselprijzen – wat de deglobalisatie kan aanwakkeren – of een sterke stijging van de Europese defensiebudgetten, zal de oorlog van Rusland tegen Oekraïne waarschijnlijk niet herinnerd worden als het einde van een tijdperk, maar als het begin van een nieuw tijdperk.'

'Door vastberadenheid en eenheid te tonen, is het Westen erin geslaagd alle doemdenkers te trotseren op een manier die weinigen hadden verwacht. Hoewel het bijzonder duur is voor Europa, is het pakket van sancties dat de Westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld ongekend en heeft het de groeivooruitzichten van het land op de lange termijn duidelijk ondermijnd', meent hij. 'Ruslands nationale industriële capaciteit krijgt een zware klap door de verstoring van de toeleveringsketens en de vervanging van belangrijke apparatuur door technologisch minder geavanceerde alternatieven. De oorlog heeft echter ook aan het licht gebracht dat structurele zwakheden van westerse bondgenootschappen aangepakt moeten worden. Dat is des te meer het geval nu Rusland zijn betrekkingen met het Oosten versterkt en wereldwijde partnerschappen opnieuw definieert.'

'Er zal een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal moeten worden geïnvesteerd om de talrijke uitdagingen die voor ons liggen te financieren, vooral voor energiezekerheid en de veerkracht van de bevoorradingsketen. Een pluspunt is dat dit een nieuwe super cycle van investeringen op gang zal brengen en tegengas zal bieden tegen het argument van de seculiere stagnatie, dat de afgelopen tien jaar sterk opgang had', concludeert Chetouane. 'Nu de ontwikkelde economieën een economische slow down doormaken, moeten beleidsmakers de door de oorlog gecreëerde impuls gebruiken om de nodige beslissingen te nemen hun economieën voor te bereiden op de uitdagingen van dit nieuwe tijdperk.'