AXA IM: Alleen catastrofe kan 50 bps renteverhoging ECB nog voorkomen

AXA IM: Alleen catastrofe kan 50 bps renteverhoging ECB nog voorkomen

Interest Rates ECB
Rente (01)

Er moet zich een catastrofe voordoen wil de ECB de beleidsrente in maart niet met 50 basispunten optrekken.

Volgens Gilles Moëc, Hoofdeconoom bij AXA IM, is er discussie onder ECB-bestuurders om de rente in een lager tempo te verhogen. “Maar dat is iets voor later. De stap van 50 basispunten in maart is in ieder geval ‘in de tas’ - er zou een echte catastrofe voor nodig zijn als het voornemen van de ECB bij de volgende vergadering niet zou worden uitgevoerd.”

Moëc ziet dat de Fed in een ander parket zit. Naar verwachting verhoogt de Fed in maart de beleidsrente met 25 basispunten, zelfs nu de reële economie veerkrachtig is gebleken en mogelijk weer in een versnelling komt. 

Desalniettemin verwacht Moëc niet dat de Fed de rente weer met grotere stappen zal optrekken. “In het verleden duurde het vaak ongeveer een jaar voordat de arbeidsmarkt tastbare tekenen van vertraging vertoonde. Het zou de geloofwaardigheid van de Fed nogal wat schade toebrengen als zij ervoor zou kiezen het volume van de verhogingen opnieuw te verhogen, net op het moment dat de geaccumuleerde verkrapping eindelijk doorwerkt in de reële economie.”