T. Rowe Price: Betere vooruitzichten Amerikaanse small caps

T. Rowe Price: Betere vooruitzichten Amerikaanse small caps

Equity
Grafiek aandelen.jpg

Curt Organt, Portfolio Manager, US Smaller Companies Equity Strategy bij T. Rowe Price, meent dat de "risk off" slinger te ver is doorgeslagen voor kleinere bedrijven, omdat extreem pessimisme over de macro-vooruitzichten is losgekoppeld van de onderliggende fundamentals.

Met dit in gedachten geeft hij een aantal redenen waarom 2023 een geschikt moment kan zijn voor beleggers om in small caps te investeren.

Extreme waarderingen 

Het waarderingsargument is zelden overtuigender geweest voor Amerikaanse small caps. Sinds de piek in november 2021 zijn de waarderingen snel gedaald en ze worden nu verhandeld rond historisch lage niveaus ten opzichte van large caps. Beleggers zijn logischerwijs geschrokken van de hoge inflatie, hawkish monetair beleid en angst voor een recessie, maar de impact op small caps lijkt doorgeschoten.

De extreme waarderingskorting die momenteel wordt toegepast op Amerikaanse kleinere bedrijven suggereert verwachtingen van een diepe en langdurige economische recessie - een worst-case scenario, meent Organt. Hoewel de VS op korte termijn een recessie tegemoet kan zien, meent Organt dat een dergelijke neergang waarschijnlijk korter en oppervlakkiger zal zijn dan de extreme waarderingsniveaus van vandaag impliceren.

Verwachte winst blijft veerkrachtig

Gezien de sterke daling van de waarderingen van small caps in het afgelopen jaar zou men redelijkerwijs kunnen aannemen dat de bedrijfswinsten eveneens zijn gedaald. Maar in feite zijn de winstverwachtingen voor bedrijven binnen de Russell 2000 Index, ondanks de moeilijke omstandigheden, relatief stabiel gebleven.

Echter, de koersen van small caps zijn sterk gedaald. Daarentegen zijn de winstverwachtingen van analisten voor large caps binnen de Russell 1000 Index sterker naar beneden bijgesteld, maar zijn de koersen niet in dezelfde neergang meegegaan. Het resultaat hiervan is een aanzienlijke compressie van de forward price-to-earnings (P/E) multiples van small caps, ondanks dat de onderliggende bedrijfsvooruitzichten niet wezenlijk worden beïnvloed.

Flexibel prijszettingsvermogen 

Historisch gezien hebben small caps enkele van hun beste bedrijfsprestaties geboekt, zowel in absolute termen als ten opzichte van large caps, tijdens perioden van hoge, maar afnemende inflatie. Dit is op zijn minst gedeeltelijk te wijten aan het feit dat kleinere bedrijven flexibelere zijn en dus sneller reageren op de veranderende omgeving dan large caps.

Krachtige rugwind 

Kleinere bedrijven zullen het meest profiteren van een opkomende verschuiving van globalisering naar een meer geregionaliseerde wereldeconomie. Deze binnenlandse heroriëntatie is vooral duidelijk in de VS, waar "onshoring" van bedrijfsactiviteiten en -processen een belangrijke prioriteit is in de nasleep van de verstoring van de supply chain in het pandemietijdperk.

De Amerikaanse overheid stimuleert fabrikanten om hun activiteiten te onshoren, waarbij aanzienlijke investeringen worden gericht op het waarborgen van de betrouwbaarheid van de toeleveringsketen. Kleinere bedrijven zullen waarschijnlijk een aanzienlijke vraag ondervinden van deze onshoringtrend, aangezien ze doorgaans gevoeliger zijn voor de binnenlandse economie dan large caps.

Sterke Amerikaanse dollar

Intussen is een sterke Amerikaanse dollar historisch gezien ondersteunend geweest voor aandelen van Amerikaanse small caps. Dit is grotendeels te wijten aan large caps die het grootste deel van hun inkomsten halen uit in de VS gevestigde activiteiten.

Omgekeerd hebben large caps, met een grotere blootstelling aan internationale markten, de neiging om te worden benadeeld door een sterkere dollar als gevolg van valutaomrekeningsfactoren, evenals een potentieel zwakkere vraag naar hun goederen en diensten, omdat een sterke dollar hen internationaal minder concurrerend maakt.

Implicaties voor beleggers

De risicoaversie van beleggers is de afgelopen tijd begrijpelijkerwijs toegenomen, een directe weerspiegeling van de meer onzekere Amerikaanse markt en de wereldwijde economische vooruitzichten. Amerikaanse small caps lijken echter onevenredig te zijn getroffen door de risicoaversie van beleggers in de afgelopen 12 maanden. De relatieve waarderingen ten opzichte van large caps zijn gedaald tot historisch lage niveaus, ondanks dat de winst relatief veerkrachtig blijft. 

Dit suggereert een ontkoppeling tussen small cap-waarderingen en onderliggende fundamentals - een die snel kan terugkeren zodra de inflatie onder controle is, rentestijgingen hebben gepiekt en de economie veerkrachtiger blijkt dan algemeen verwacht.

Intussen leert de geschiedenis ons dat small-caps de neiging hebben om sterk te presteren als economisch herstel intreedt. Met krachtige onshoringtrends en een sterke dollar die ook rugwind biedt, meent Organt dat dit het moment is om na te denken over het toevoegen van blootstelling aan small caps.