Achmea IM: 2022 - de grote herwaardering

Achmea IM: 2022 - de grote herwaardering

Financial markets
Tijd algemeen (2).png

2022 gaat de geschiedenisboeken in als een memorabel jaar.

De forse stijging van de reële rente zorgde voor een herwaardering van risico’s op de financiële markten. Zowel aandelen als staatsobligaties lieten forse verliezen zien, waardoor andere beleggingen voor stabiliteit in de portefeuille moesten zorgen. De verwachte rendementen zijn opgelopen door de gestegen rentes.

Dit is deel 1 van het drieluik over de periodieke update van de scenario-analyse. In dit deel gaan we in op de ontwikkelingen in 2022. Deze ontwikkelingen vormen namelijk het startpunt voor de analyse. Vooral de sterke stijging van de reële rente en de herwaardering van veel beleggingen in 2022 hebben grote impact op de verwachte rendementen.

In deel 2 gaan we dieper in op de macro-economische ontwikkelingen in de scenario’s.

In deel 3 lichten we de beleggingsimplicaties toe.

Deze en de komende twee weken presenteert Achmea IM de scenario-update in de vorm van een drieluik.

Samenvatting

  • De snelle en forse monetaire verkrapping in reactie op de hoge inflatie en de oplaaiende geopolitieke risico’s waren de belangrijkste onderwerpen in 2022.
  • De forse stijging van de reële rente leidde tot een algehele herwaardering op de financiële markten. De periode van negatieve nominale rentes is voorbij.
  • De correlatie tussen staatsobligaties en aandelen was in 2022 positief. Andere beleggingscategorieën, zoals grondstoffen en hedge funds, zorgden wel voor diversificatievoordelen.
  • De verwachte rendementen voor de middellange termijn zijn voor de vastrentende waarden gestegen door de stijging van de rentes.