Van Lanschot Kempen neemt beleggingsplatform Robeco over

Van Lanschot Kempen neemt beleggingsplatform Robeco over

Banks
Van Lanschot Kempen (foto archief Van Lanschot Kempen)

Van Lanschot Kempen en Robeco hebben eerder deze maand de overname van het online distributieplatform voor beleggingsdienstverlening beklonken.

Robeco wil zich meer richten op diens kernactiviteiten op de Nederlandse en internationale wholesale - en institutionele markt. Eerder stopte Robeco al met fiduciair beheer en private equity-activiteiten. Een volgende stap in dit proces is het overdragen van de retail-activiteiten.

Van Lanschot Kempen stelt dat de overname een sterke positie biedt voor verdere groei in lijn met de eigen strategische doelstellingen en wil hiermee inspelen ‘op de toenemende vraag naar online beleggingsoplossingen door onder andere de individualisering van de pensioenmarkt in Nederland.’

Sterke vraag naar een onafhankelijke Nederlandse partij

‘Deze overname maakt dat we onze groeiambities met Evi van Lanschot kracht bij zetten’, reageert Maarten Edixhoven, voorzitter Raad van Bestuur Van Lanschot Kempen. ‘We zien dat klanten een sterke vraag hebben naar een onafhankelijke Nederlandse partij.’

Momenteel wordt er ongeveer € 4,7 miljard aan AUM via Robeco belegd in Robeco One en Robeco Plus. Evi van Lanschot heeft momenteel ongeveer € 1,3 miljard in AUM. Van Lanschot Kempen zegt dat de transactie een negatieve impact heeft op de CET 1-ratio van Van Lanschot Kempen van 0,4 procentpunt. Het integratietraject duurt ongeveer twee jaar en de eenmalige kosten hiervoor bedragen naar verwachting ongeveer € 8 miljoen tot € 11 miljoen. De transactie wordt naar verwachting afgerond in juni 2023 en is onder voorbehoud van eventueel vereiste goedkeuringen van toezichthouders.