DWS: Britse centrale bank zal rente met 50 basispunten verhogen

DWS: Britse centrale bank zal rente met 50 basispunten verhogen

Interest Rates Monetary policy UK
Rente (04) inflatie

De Britse centrale bank zal de rente deze week met 50 basispunten verhogen, ondanks de spagaat waarin zij zit. Dat stelt Katrin Löhken, econoom voor het Verenigd Koninkrijk bij vermogensbeheerder DWS.

Die moeilijke positie waarin de bank verkeert, wordt veroorzaakt door de huidige economische signalen. De economie doet het beter dan verwacht en het VK zit nog niet in een recessie, aldus Löhken.

“De arbeidsmarkt doet het bovendien  goed omdat het aanbod aan arbeidskrachten nog steeds lager is dan de vraag. De loonstijging is met een gemiddelde toename van 6,4% op jaarbasis wel veel hoger dan in de eurozone. Hierdoor nemen binnen de Bank of England de zorgen over looninflatie toe.”

Ontsnapt het VK met een ‘economisch blauw oog’ aan erger? Nee, zegt Löhken. “De rentestijgingen drukken zwaar op de huizenmarkt en de consumentenuitgaven. Bovendien zien de economische indicatoren voor de nabije toekomst er somber uit: de reële inkomens zullen dalen.”

Volgens Löhken zorgen deze ontwikkelingen ervoor dat er binnen de BoE stemmen opgaan om voorlopig met de renteverhogingen te stoppen. “Ik verwacht niet dat de voorstanders een meerderheid achter zich zullen krijgen. De meeste leden van het monetaire beleidscomité willen de loonspiraal onder controle houden en daarmee ook de inflatie. Daarom verwacht ik nog een renteverhoging van 50 basispunten naar 4,0 procent.”