HFR: Kapitaal hedgefondsen stijgt bij afsluiting volatiel 2022

HFR: Kapitaal hedgefondsen stijgt bij afsluiting volatiel 2022

Hedge Funds
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

Hedgefondsen hebben in het vierde kwartaal winst geboekt en sluiten zo een volatiel jaar af. Beheerders moesten navigeren in een gecompliceerde dynamiek van macro-economische en geopolitieke risico's onder invloed van een generatie-inflatie, sterk stijgende rentevoeten, dalende aandelenmarkten, een verzwakkende wereldeconomie, onzekerheid over de gevolgen van de pandemie en quarantaines en de ineenstorting van de cryptocurrency markt.

Het totale wereldwijde kapitaal van hedgefondsen eindigde het jaar op $ 3,83 biljoen, een stijging van $44 miljard per kwartaal, zoals vandaag gemeld door HFR®, de gevestigde wereldleider in indexering, analyse en onderzoek van de wereldwijde hedgefondsindustrie, in de laatste uitgave van het HFR Global Hedge Fund Industry Report.

De belegbare HFRI 500 Index won +1,6 procent in het vierde kwartaal en sloot het kalenderjaar 2022 af met een krappe daling van -3,37 procent, aangevoerd door ongecorreleerde Macro-strategieën, waaronder fundamentele grondstoffen, discretionaire en kwantitatieve, trendvolgende CTA-strategieën.

De HFRI 500 Index overtrof de scherpe dalingen van de aandelen- en obligatiemarkten en presteerde bijna 3000 basispunten beter dan technologieaandelen, de grootste marge sinds de oprichting ervan. De HFRI Fund Weighted Composite Index® steeg in het vierde kwartaal met +2,26 procent, waarmee de daling in het boekjaar 2022 werd beperkt tot -4,2 procent. Grotere, meer gevestigde hedgefondsen deden het beter dan kleinere hedgefondsen in 2022, waarbij de HFRI Asset Weighted Composite Index (bestaande uit dezelfde bestanddelen als de gelijkgewogen versie) met +0,9 procent steeg in 2022.

De HFRI 500 Macro Index steeg met +14,2 procent in 2022, met bijdragen van een breed scala aan Macro-substrategieën, waaronder grondstoffen, valuta, discretionaire, fundamentele, thematisch en kwantitatieve, trendvolgende CTA-strategieën. De Index presteerde meer dan 4700 basispunten beter dan technologieaandelen, tevens de hoogste outperformance-marge sinds de start van de Index.

Door prestatiegebonden dalingen en een netto uitstroom van activa in het vierde kwartaal daalde het totale Macro-kapitaal met $ 34 miljard en eindigde het jaar op $ 677,6 miljard, hoewel de strategische activa over het hele jaar met $ 40 miljard stegen.

De uitstroom uit Macro-substrategieën werd aangevoerd door systematisch gediversifieerde CTA-strategieën, die in het vierde kwartaal een geschatte netto-uitstroom van $ 6,4 miljard hadden en het jaar eindigden met $ 327,3 miljard aan strategisch kapitaal.

Tijdens boekjaar 2022 steeg de belegbare HFRI 500 Macro: Systematic Diversified Index met +15,7 procent, de HFRI 500 Trend Following Index met +14,4 procent en de HFRI 500 Macro: Commodity Index leidde de substrategieën in de hele sector en steeg met +41,3 procent.

Het kapitaal van hedgefondsen dat wordt beheerd door krediet- en rentegevoelige vastrentende strategieën op basis van Relative Value Arbitrage (RVA) steeg in het vierde kwartaal met $ 11 miljard en eindigde het jaar met $ 1,04 biljoen.

RVA-managers hebben niet alleen scherpe rentestijgingen doorstaan, maar ook een omkering van de rentecurve, de hoogste inflatie in 50 jaar, een sterke toename van het geopolitieke risico en verwachtingen voor extra renteverhogingen tot 1H23. RVA: Multi-Strategy fondsen leidden de vermogensgroei in het kwartaal, waarbij $ 6,3 miljard aan substrategievermogen werd toegevoegd en het jaar afgesloten werd op $ 633,9 miljard.

De belegbare HFRI 500 Relative Value Index steeg met +0,74 procent in 2022, aangevoerd door de HFRI 500 RV: Volatility Index, die met 11,8 procent is gestegen, en de HFRI 500 RV: Multi-Strategy Index, die in 2022 +4,6 procent toevoegde. 

Event-Driven (ED) strategieën, die zich categorisch richten op uit de gratie geraakte, vaak zwaar geshortte, deep value aandelen- en kredietposities, kenden in het vierde kwartaal een totale activatoename van $ 33,9 miljard en eindigden het jaar met $ 1,035 biljoen aan kapitaal, doordat op prestaties gebaseerde winsten een nominale netto-uitstroom van activa van $ 5,3 miljard compenseerden.

De toename van de activa van de ED-substrategie was geconcentreerd ED: Special Situations met hogere bèta, dat in het vierde kwartaal $ 17,8 miljard toevoegde, en Activist-strategieën, die in het kwartaal met $ 10,0 miljard stegen, dankzij sterke prestaties. De belegbare HFRI 500 Event-Driven Index steeg in het vierde kwartaal met +2,8 procent, waardoor de daling over het hele jaar werd beperkt tot -6,3 procent, terwijl de HFRI Event-Driven (Total) Index met -4,65 procent daalde. 

Het totale kapitaal dat in Equity Hedge (EH)-strategieën is belegd, is in het vierde kwartaal ook gestegen, doordat sterke prestatiewinsten een geschatte netto-uitstroom van activa van $ 11,4 miljard compenseerden, zodat het jaar werd afgesloten met $1,074 biljoen aan strategisch kapitaal.

De toename van de activa van EH-substrategieën werd aangedreven door Fundamental Value-fondsen, die met $ 24,9 miljard stegen dankzij sterke kwartaalprestaties, terwijl Quantitative Directional-strategieën met $ 3,0 miljard stegen. De belegbare HFRI 500 Equity Hedge Index won +3,8 procent in het vierde kwartaal, waardoor de YTD-daling beperkt bleef tot -12,7 procent; de HFRI Equity Hedge (Total) Index daalde ook met -10,2 procent in 2022. 

De uitstroom voor het vierde kwartaal en 2022 was verdeeld over ondernemingen van alle vermogensgrootten, waarbij de grootste ondernemingen in de sector die meer dan $ 5 miljard beheren, een geschatte netto-uitstroom van activa van $ 10,2 miljard voor het kwartaal en $ 31,9 miljard voor 2022 kenden.

Bedrijven die tussen $ 1 miljard en $ 5 miljard beheren, zagen een geschatte netto-uitstroom van $ 8,3 miljard voor het kwartaal en $ 18,5 miljard voor 2022, terwijl beleggers in het vierde kwartaal bijna $ 3,1 miljard terugkochten bij ondernemingen die minder dan $ 1 miljard beheren, wat de totale uitstroom in het boekjaar op $ 5,0 miljard bracht. 

"Voor 2022 leverden diversifiërende strategieën zoals Macro, CTA en Relative Value Arbitrage omgekeerd gecorreleerde prestatiewinsten op, wat precies de reden is die instellingen gebruiken bij de toewijzing aan dergelijke strategieën. Gedreven door deze winsten en andere gebieden van aandelen- en vastrentende risicobeperkende strategieën, leverde de HFRI 500 Macro Index, evenals de samenstelling van alle strategieën in de hele sector, de ruimste outperformance van technologische aandelenmarktdalingen sinds de oprichting van HFR Indices," aldus Kenneth J. Heinz, voorzitter van HFR.

"De onzekerheid over al deze macro-economische en geopolitieke factoren is in 1H23 toegenomen, met meer aandacht voor de impact van hogere rente, de generatie-inflatie en de verwachtingen voor een wereldwijde economische verzwakking. Vooraanstaande fondsen blijven zich positioneren voor een veranderlijke handelsomgeving en versnelde volatiliteitscycli, met een groter potentieel voor destabiliserende dislocaties in alle activatypes. Strategieën die hebben laten zien in staat te zijn de huidige extreme marktvolatiliteit te doorstaan, zullen waarschijnlijk opnieuw kapitaal aantrekken van toonaangevende wereldwijde financiële instellingen die hun portefeuilles willen stabiliseren tegen verliezen in long posities bij aandelen en vastrentende posities, en de kapitaalgroei van de sector tot 1H23 willen stimuleren."