Ebury: Valutamarkten nog steeds volatiel, Amerikaanse cijfers geven wisselend beeld

Ebury: Valutamarkten nog steeds volatiel, Amerikaanse cijfers geven wisselend beeld

Currency
Valuta 2.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

De handel op de valutamarkten was vorige week volatiel. Er was geen duidelijke trend te zien. Het Britse pond was de winnaar van de week, de markten negeerden de zwakke detailhandelsverkopen. De Japanse yen presteerde het slechtst van alle G10-valuta toen bleek dat de Bank of Japan bij zijn januaribijeenkomst had besloten om zijn ultraruime rentecurvebeleid voort te zetten.

De valuta uit opkomende markten presteerden wisselend: de Chileense peso en de meeste Oost-Aziatische valuta deden het goed, maar dit werd tenietgedaan door de scherpe koersdalingen van de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand. De politieke ontwikkelingen zijn zorgwekkend, vooral in het eerste geval.

Deze week zijn er niet veel beleidsaankondigingen, maar wel vrij veel macro-economische publicaties. Wij verwachten een significante rebound bij de indicatoren voor de eurozone, aangezien er steeds minder angst voor een recessie is. Vandaag worden de PMI-indicatoren voor economische activiteit in alle belangrijke economische zones gepubliceerd.

Later in de week zal de aandacht uitgaan naar de eerste Amerikaanse bbp-groeicijfers voor het vierde kwartaal (woensdag) en het Amerikaanse PCE-inflatierapport (vrijdag). De eerste zouden op een gezonde groei moeten wijzen en het laatste zou de lichte neerwaartse trend van de kerninflatie moeten bevestigen. Beide ontwikkelingen zouden goed nieuws zijn voor de Federal Reserve.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Er is steeds meer optimisme over de Europese economie, die toch niet in een recessie lijkt te raken. Het beleggerssentiment en de registraties van nieuwe voertuigen zullen deze week aan de opgewekte stemming bijdragen, maar vooral de PMI-indicatoren voor economische activiteit in januari, die vrijwel tegelijk met deze update worden gepubliceerd, zullen een bevestiging moeten opleveren. De rally van de euro wordt nog steeds aangewakkerd door de ontwikkelingen in China, waar het zero-covid-beleid wordt losgelaten, en ook door het idee dat de ECB het zich, in tegenstelling tot de Fed, nog niet kan veroorloven om de monetaire verkrapping te beperken. Verder zou een aantal ECB-sprekers, onder wie voorzitter Lagarde, de euro een steuntje in de rug moeten geven door de recente ‘hawkish’ ommezwaai van de centrale bank te bevestigen.

Pond

Net als in de VS gaven ook de economische cijfers in het VK een gemengd beeld. Het werkgelegenheidsrapport van november was goed en de kerninflatie daalt nog niet, maar de detailhandelsverkopen waren zwak, mogelijk door de koudegolf en de timing van de World Cup. De markten besloten zich op het positieve nieuws te richten. Het Britse pond voerde vorige week de G10-tabellen aan en stond bij sluiting op zijn hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds afgelopen zomer. Wij verwachten nog steeds dat de Bank of England de rente met 50 basispunten gaat verhogen, zelfs nu de Fed terugschakelt naar slechts 25 basispunten. De weg van de minste weerstand zou voor het pond op de korte termijn dus omhoog moeten leiden.

Dollar

Net als in het VK gaven ook de economische rapporten in de VS vorige week een gemengd beeld. De arbeidsmarktcijfers waren goed, in tegenstelling tot de zwakke maandelijkse detailhandelsverkopen – die natuurlijk wel heel volatiel waren. Ook voor de rentetarieven was het een volatiele week, maar die wisten toch min of meer ongewijzigd te eindigen. Vertegenwoordigers van de Federal Reserve zullen vlak voor de belangrijke bijeenkomst van februari waarschijnlijk geen marktschokkende uitspraken doen, maar de bbp-cijfers en het (belangrijkere) PCE-inflatierapport kunnen van invloed zijn op het narratief dat de Fed de rente niet veel verder meer zal verhogen. Wij zijn benieuwd naar de PCE-kerninflatie, die voor de centrale bank waarschijnlijk verreweg de belangrijkste inflatie-indicator is.