Pensioenfederatie: Europese richtlijn maakt internationaal MVO-beleid effectiever dan nationale wetgeving

Pensioenfederatie: Europese richtlijn maakt internationaal MVO-beleid effectiever dan nationale wetgeving

ESG-investing Europe Rules and Legislation
Wet regelgeving (05) Europa

Door Ger Jaarsma, Voorzitter van de Pensioenfederatie

Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) schrijven vandaag in het FD dat nationale wetgeving over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) haar doel voorbij zal schieten. “Er komt namelijk een Europese richtlijn aan op dit terrein om te voorkomen dat Europa een lappendeken van 27 verschillende wetgevingen wordt.”

Daar is de Pensioenfederatie het mee eens. Er zijn meer redenen dan alleen het Nederlands vestigingsklimaat waar de Tweede Kamerleden zich zorgen over maken, om de Europese richtlijn leidend te laten zijn. Met één IMVO-wet voor duurzaamheid en mensenrechten die aansluit bij de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor multinationale ondernemingen, is er sprake van een internationaal gelijk speelveld. Alhoewel pensioenfondsen niet internationaal concurreren, werken ze in de beleggingsketen meestal wel samen met buitenlandse vermogensbeheerders en dataleveranciers.

Het helpt daarbij enorm als voor die partijen dezelfde regels gelden. Een uniform Europees kader draagt daarom bij aan de effectiviteit van IMVO-beleid van Nederlandse pensioenfondsen. Dus: wacht een paar maanden op de Europese IMVO-wetgeving en ga niet alvast een Nederlandse wet maken. Voor pensioenfondsen zijn die paar maanden geen belemmering, die zijn al sinds 2018 binnen het IMVB-convenant bezig met de OESO-richtlijnen.