HFR: Lanceringen hedgefondsen bereiken historisch dieptepunt

HFR: Lanceringen hedgefondsen bereiken historisch dieptepunt

Hedge Funds Recession (threat)
Recessie2.jpg

Het aantal nieuwe hedgefondsen dat in het derde kwartaal van 2022 werd gelanceerd, lag lager dan in het voorgaande kwartaal en bereikte het laagste niveau sinds het vierde kwartaal van 2008, omdat beleggers in een onzeker en volatiel spanningsveld navigeerden tussen de generatie-inflatie en de toegenomen kans op een economische recessie.

Ondertussen steeg de HFRI Asset Weighted Composite Index met +0,5 procent YTD tot november, wat aangeeft dat grotere beheerders het beter hebben gedaan dan kleinere fondsen, waardoor de activaconcentratie is toegenomen en een uitdagende omgeving voor nieuwe lanceringen is ontstaan, volgens het laatste HFR Market Microstructure Report, dat vandaag is uitgebracht door HFR®, de gevestigde wereldleider op het gebied van indexering, analyse en onderzoek van de wereldwijde hedgefondssector.

Het geschatte aantal nieuwe hedgefondsen dat in het derde kwartaal van 2022 werd gelanceerd, daalde tot slechts 71, een daling ten opzichte van de geschatte 80 lanceringen in het tweede kwartaal van 2022. Dit is het laagste aantal lanceringen sinds het vierde kwartaal van 2008, het dieptepunt van de wereldwijde financiële crisis, toen slechts 56 nieuwe fondsen gelanceerd werden. Ook het aantal liquidaties van hedgefondsen daalde ten opzichte van het vorige kwartaal: naar schatting 145 fondsen sloten hun deuren in het derde kwartaal van 2022, tegenover 156 fondsliquidaties in het tweede kwartaal van 2022.

In de periode van 12 maanden tot en met het derde kwartaal van 2022 zijn naar schatting 449 nieuwe hedgefondsen gelanceerd, terwijl naar schatting 544 fondsen zijn opgeheven.

De belegbare HFRI 500 Macro Index steeg dit jaar tot november met +14,3 procent, met winsten door short posities in aandelen en vastrentende waarden, evenals long posities in grondstoffen en Amerikaanse dollars, nu de Amerikaanse Federal Reserve de rente blijft verhogen om de marktomgeving met generatie-inflatie te vertragen. Na een sterk rendement van +9,9 procent in 2021 heeft de HFRI 500 Fund Weighted Composite Index in 2022 een sterk defensief kapitaalbehoud laten zien, waarbij de sterke dalingen op de technologiemarkt met meer dan 2400 basispunten (bps) werden overtroffen, ondanks een krappe daling van -2,78 procent sinds het begin van het jaar tot november.

De rendementsspreiding van de HFRI Fund Weighted Composite Index® is in het voorgaande kwartaal afgenomen, waarbij het bovenste deciel van de indexcomponenten in het derde kwartaal van 2002 gemiddeld +10,9 procent rendement gaf, terwijl het onderste deciel in het derde kwartaal gemiddeld -14,3 procent daalde, wat neerkomt op een spreiding tussen het bovenste en het onderste deciel van 25,2 procent (vergeleken met een spreiding tussen het bovenste en het onderste deciel van 33,8 procent in het tweede kwartaal van 2002).

Over de laatste vier kwartalen leverde het bovenste deciel van de indexcomponenten gemiddeld een rendement van +28,4 procent op, terwijl het onderste deciel gemiddeld met -36,7 procent daalde, wat neerkomt op een spreiding tussen het bovenste en het onderste deciel van 65,1 procent.

De vergoedingen voor hedgefondsen zijn in het derde kwartaal van 2012 licht gedaald: de gemiddelde beheervergoeding voor de hele sector is ten opzichte van het vorige kwartaal met 1 basispunt gedaald tot naar schatting 1,35 procent, terwijl de gemiddelde incentivevergoeding met 4 basispunten is gedaald tot 16,01 procent.

Voor fondsen die in het derde kwartaal van 2002 werden gelanceerd, stegen de gemiddelde beheersvergoedingen met 3 basispunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot naar schatting 1,35 procent. De gemiddelde incentivevergoedingen voor fondsen die in het derde kwartaal van 2022 werden gelanceerd worden geraamd op 17,23 procent, een daling van bijna 70 basispunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar nog steeds boven het algemene sectorgemiddelde.

 "In een ongekende, intense en onvoorspelbare omgeving hebben zowel macrofondsen als grotere hedgefondsen in verschillende strategieën de sectorbrede winsten in de laatste maand van 2022 aangejaagd, door hoge verliezen op de aandelenmarkt te overtreffen en dit jaar tot november rendementen te boeken van respectievelijk +14,3 en +0,5 procent voor de HFRI 500 Macro Index en HFRI Asset Weighted Composite Index. Hoewel institutionele beleggers die aanzienlijke allocaties hebben behouden, geprofiteerd hebben van deze defensieve, conservatieve positionering, hebben deze trends ook bijgedragen aan een uitdagende omgeving voor nieuwe en recent gelanceerde fondsen, aangezien de algemene risicotolerantie is afgenomen. Dit heeft ertoe geleid dat instellingen hun allocaties richten op gevestigde fondsen die de volatiliteit van 2022 met succes hebben doorstaan", aldus Kenneth J. Heinz, president van HFR.

"Een soortgelijk risicomijdend sentiment heeft ook bijgedragen tot gestage maar historisch lage niveaus van fondsliquidaties, waarbij instellingen hun posities handhaven tijdens de huidige economische onrust en de spanning tussen inflatie en economische zwakte van begin 2023. Met aanzienlijke onzekerheid en grote verschillen in economische vooruitzichten tot begin 2023 is het waarschijnlijk dat zowel nieuwe lanceringen als liquidaties in de buurt van historische niveaus blijven, aangezien instellingen zorgvuldig kansen evalueren en portefeuilles weloverwogen positioneren voor volatiliteit in 2023."