Ebury: Opkomende markten dankzij groeiende economie en optimisme over inflatie

Ebury: Opkomende markten dankzij groeiende economie en optimisme over inflatie

Monetary policy Currency
Emerging Markets (01) EM Opkomende landen

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

Er was vorige week aan beide kanten van de plas wat opluchting aan het inflatiefront. In Europa daalden de energieprijzen in december sterker dan verwacht, en in de VS leken de lonen minder snel te stijgen.

Hierdoor daalden de rentetarieven en begonnen de risicoactiva het jaar goed, met rally’s over de hele linie. De G10-valuta presteerden wisselend. Valuta uit opkomende markten reageerden met flinke rally’s op het optimisme van beleggers, waarbij de Aziatische en Latijns-Amerikaanse valuta aan kop gingen. De Thaise baht stond vorige week bovenaan de ranglijsten, omdat verwacht wordt dat het toerisme daar sterk zal profiteren van de beëindiging van het zero-covid-beleid in China.
 
Deze week kijkt iedereen uit naar het belangrijke CPI-inflatierapport dat donderdag in de VS verschijnt. De markt is optimistisch en denkt dat de piek van de inflatie achter ons ligt. Het rapport mag dus niet tegenvallen. Marktstrategen en economen stellen hun verwachtingen voor de euro nu grotendeels naar boven bij, omdat ze het gevoel hebben dat de energiecrisis minder ernstige gevolgen zal hebben dan verwacht en dat een eventuele recessie kort en licht zal zijn.
 
Verdere gebeurtenissen zijn deze week de maandelijkse bbp-cijfers van november in het VK en een hele serie belangrijke sprekers van centrale banken, te beginnen met Fed-voorzitter Powell aanstaande dinsdag.
 
Belangrijke valuta in detail
 
Euro
 
Het sentiment rond de economie van de eurozone is in de afgelopen weken aanzienlijk verbeterd. Dit kwam door de milde winter, de lagere energieprijzen en doordat de headline-inflatie significant lijkt te dalen.
 
Toch mag volgens ons aan de inflatieverrassing van vorige week niet te veel betekenis worden gegeven, want deze werd veroorzaakt door het rechtstreekse ingrijpen van overheden in de elektriciteitsprijzen, vooral in Duitsland en Spanje, en niet door een significante herbalancering van vraag en aanbod. De kerninflatie blijft hardnekkig stijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat deze zijn piek heeft bereikt.
 
ECB-vertegenwoordigers lijken het met ons eens te zijn: als we kijken naar de toekomstige renteverhogingen die de markten op dit moment inprijzen, is de toon van hun communicatie namelijk veel te ‘hawkish’. Wij blijven positief over de gemeenschappelijke munt, omdat de ‘terminal rates’ (eindpunt van de renteverhogingen) van de ECB volgens ons hoger zullen uitkomen.
 
Pond
 
Het Britse pond begon het jaar onopvallend, maar wist toch een behoorlijke prestatie neer te zetten door bijna bovenin de G10-tabel te eindigen. Het pond, dat nu als een risicoactivum wordt beschouwd, profiteerde enigszins van de sterke markten.
 
Het VK zit volgens ons in een lichte recessie, en we willen deze week vooral zien of de bbp-cijfers van november dit idee bevestigen. De consensus verwacht een krimp van 0,3% van de economische productie. Het sentiment rond de Britse economie is vrij ‘bearish’, dus een positieve verrassing op dit punt zou voor een flinke rally van het pond kunnen zorgen.
 
Dollar
 
Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van december moet voor de Federal Reserve als ‘prettig weer’ hebben aangevoeld, want het was niet te heet en niet te koud. Er is nog steeds een aanhoudende maar lichte banengroei en de werkloosheid blijft minimaal, terwijl de loonstijgingen lijken af te nemen.
 
De cijfers wijzen in het algemeen op afnemende inflatie en een groeiende economie: een zachte landing dus. De aanwijzingen dat de piek van de inflatie voor de korte termijn voorbij is, zijn in de VS overtuigender dan in Europa. Toch kijkt de Fed net als de ECB met een gezonde dosis scepsis naar de ontwikkelingen.
 
De uitspraken van FOMC-leden blijven ‘hawkish’. De dollar zit klem: het optimisme over de inflatie zorgt voor neerwaartse koersdruk en de toon van de communicatie van de Fed voor opwaartse koersdruk. Het inflatierapport van deze week zou meer duidelijkheid moeten geven.