AXA: Voor de markt is het glas momenteel halfvol

AXA: Voor de markt is het glas momenteel halfvol

Financial markets
Algemeen (36) economie analyse

De markt kijkt momenteel naar de Amerikaanse economie als een glas dat halfvol is, stelt AXA-hoofdeconoom Gilles Moëc in de jongste Macrocast.

‘De jongste data suggereren dat de Amerikaanse economie vrij snel vertraagt. Dit draagt er waarschijnlijk toe bij dat de markt ervoor kiest de nog steeds robuuste banengroei in december te negeren.’

Moëc blijft zich ongemakkelijk voelen bij de ingeprijsde renteverwachtingen. ‘De forwards gaan weer uit van een eindrente onder de 5% in juni 2023, en daarna 50 basispunten aan renteverlagingen tegen een eerder verwachte 25 basispunten.’ 

ECB

Ondertussen zag de ECB de vorige week gepresenteerde kerninflatiecijfers over december waarschijnlijk als een rechtvaardiging van haar strikte beleid. ‘Op 3-maandsbasis is de kerninflatie vertraagd ten opzichte van de piek in september, maar de centrale bank vindt waarschijnlijk meer redenen om snel te blijven verhogen omdat uit peilingen blijkt dat de reële economie veerkrachtiger is dan gevreesd.’

Als de economie niet uit zichzelf genoeg vertraagt - omdat de eurozone beter dan verwacht omgaat met het einde van de Russische gaslevering - zou volgens Moëc de totale vraag nog verder afgeremd moeten worden door meer monetaire verkrapping, om zo de inflatie definitief omlaag te brengen.

Voor de rentebesluiten in februari en maart lijken twee verhogingen met 50 basispunten daarom al een zekerheidje. ‘Er moet heel wat gebeuren om de centrale bank van koers te laten veranderen.’