Toezichtthema's DNB voor 2023

Toezichtthema's DNB voor 2023

Rules and Legislation
Algemeen (36) economie analyse

DNB formuleert jaarlijks aandachtspunten voor het toezicht op de verschillende sectoren.

Beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen

In 2023 besteedt DNB bij beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen in ieder geval extra aandacht aan de volgende onderwerpen:

  • De kwaliteit van de prudentiele rapportages die bij DNB worden ingediend.
  • De beheersing van prudentiele risico’s, onder andere ter implementatie van de EBA en ESMA SREP richtsnoeren.
  • DNB gaat bij een aantal handelaren voor eigen rekening een onderzoek doen naar het marktrisico en de toezichtrapportages over hun marktrisico.
  • De bedrijfsmodellen van vermogensbeheerders.

 
Verzekeraars

In 2023 zullen vier specifieke thema’s worden betrokken in het toezicht op verzekeraars: rente en inflatie, duurzaamheid, cyberweerbaarheid en risicomarge. Daarnaast besteedt DNB aandacht aan enkele andere onderwerpen, zoals de impact van het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen op verzekeraars.

Banken

In 2023 zal de aandacht blijven uitgaan naar de risico’s die kunnen materialiseren als gevolg van de vertraging van de economie, hoge inflatie en stijgende rentes, met als belangrijkste focus kredietrisico’s, liquiditeit en herfinanciering. Daarnaast zijn de ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt een toezichtprioriteit, onder andere rondom het risicomanagement van banken ten aanzien van aflossingsvrije hypotheken. Tevens zal in zowel het on- als off-site toezicht de komende jaren aandacht uit blijven gaan naar risico’s omtrent  duurzaamheid, digitale transformatie en cyberrisico. 

Pensioenfondsen

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel zal de komende jaren nog veel aandacht vereisen. DNB zal een groot deel van de toezichtinspanningen richten op het toezicht op de operationele voorbereidingen en het beoordelen van de eerste invaarbesluiten. Net als in 2022 blijven ook cybersecurity en ESG-risico’s belangrijke toezichtthema’s. DNB zal de cyberweerbaarheid van pensioeninstellingen onderzoeken, met speciale aandacht voor risico’s op het gebied van informatiebeveiliging, uitbesteding en cybersecurity. Op ESG-gebied zal worden beoordeeld of pensioenfondsen de risico’s voldoende hebben verankerd in hun strategie, risicobeheer en governance.